Autosport

TOP 5 meest legendarische rallywagens

In de loop der jaren zijn bepaalde rallywagens echte iconen geworden. In deze top 5 maak je kennis met de – volgens ons – meest legendarische…

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 15/10/2018 | Leestijd: 2 min

1. Lancia Stratos

De kleine, wigvormige Lancia Stratos werd aangevuurd door een V6-motor van Ferrari en was de eerste rallywagen die vanuit het niets werd ontwikkeld. Hij won zijn eerste titel in 1974 en deed hetzelfde in ’75 en ’76. De Stratos is een van de meest beruchte rallymachines ooit gebouwd.

Advertentie – lees hieronder verder

quattro

2. Audi Quattro

De vierwielaangedreven Audi Quattro debuteerde in 1980 en een jaar erop was de eerste overwinning al binnen. De Française Michèle Mouton was de eerste vrouw die er ooit een WRC-race mee won. In de periode van Group B, toen er amper regels waren, was de Quattro S1 de krachtigste rallywagen ooit met 600 pk.

037

3. Lancia 037

In 1983 was de Lancia 037 de laatste achterwielaangedreven auto die wereldkampioen rally werd. Een bitterzoete overwinning was dat, aangezien een dodelijke crash met een 037 de veiligheid van Group B in vraag deed stellen. Het jaar nadien reed Lancia dan maar met een Delta S4, die in een ravijn belandde…

Cooper S

4. Mini Cooper S

In de jaren ’60 kon je niet om de Mini Cooper S heen. Deze kleine Brit was zo wendbaar en reactief dat hij de rally van Monte Carlo drie jaar op rij won: van 1964 tot 1967.

A110

5. Alpine A110

De Alpine A110 won de rally van Monte Carlo in 1971 en zou twee jaar later geschiedenis schrijven door als eerste WRC-kampioen te worden.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie