Benzine

Amerikanen jagen onze benzineprijzen de hoogte in

De prijs van benzine is onlangs gestegen tot die van diesel. Een verbazingwekkende situatie die zich niet meer heeft voorgedaan sinds 2018, toen het accijnstarief van diesel geleidelijk werd verlaagd tot het niveau van benzine. Maar daar is een reden voor.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27/05/2022 | Leestijd: 2 min

Onlangs steeg de prijs van een liter benzine boven de 2 euro uit, net als de diesel. Een situatie die sinds 2018 niet meer was gezien sinds de invoering van de Tax Shift door de Regering Michel die tot doel had de fiscale voordelen van de diesel weg te werken. Men wou namelijk ingrijpen op de accijnzen door de heffing op de liter diesel te verhogen tot het niveau van de accijnzen die op benzine werden toegepast. Deze aanpak was natuurlijk vooral gericht op geldgewin (aangezien er meer dieselauto’s werden verkocht terwijl deze auto’s minder verbruiken) en ook om milieuredenen, omdat diesel als meer vervuilend werd beschouwd.

Maar intussen hebben het post-covid-herstel en de oorlog in Oekraïne de markt voor aardolieproducten ernstig verstoord. Dit leidt tot verbazingwekkende en onvermoede situaties, zoals de prijs van een liter benzine die boven die van diesel uitstijgt.

Advertentie – lees hieronder verder

Vakantie in de VS

Er is echter een verklaring voor de explosie van de benzineprijs van de afgelopen weken: de vakantieperiode in de Verenigde Staten. Inderdaad, op de laatste maandag van mei is het daar ‘Memorial Day’, een officiële vrije dag (dit is zeldzaam in de Verenigde Staten) die hulde brengt aan de gesneuvelde strijders. Het is ook een dag waarop de Amerikanen zich massaal met de auto verplaatsen. Om hun familie en vrienden te bezoeken, maar ook om even op vakantie te gaan.

Le prix de l’essence a rejoint celui du Diesel. Pourquoi ?

Natuurlijk rijden Amerikanen meestal op benzine voor hun privéverplaatsingen. Het land kent dus een aanzienlijke piek in de brandstofconsumptie die de prijzen uiteraard opdrijft. Aan de vooravond van deze periode legt eveneens de overheid voorraden aan, wat de limiet (of vooruitzichten) op de beschikbaarheid van benzine op de markt verder verhoogt.

De periode van deze grote Amerikaanse trek is dan ook een van de factoren die hebben bijgedragen aan de forse prijsstijgingen van vorige week. Diesel daarentegen is niet zo hard getroffen, sinds 26 mei 2022 toch weer gestegen (tot bijna 2 euro). En het is nog niet gedaan: volgens de FOD Economie stijgt de prijs van bezine op zaterdag 28 mei opnieuw. De maximumprijs van 95 E10 met met 3,8 cent tot 2,0170 euro per liter en 98 E5 met 7,1 cent tot 2,2190 euro per liter.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie