Belastingen

Belgische Staat verdiende 5,44 miljard euro met accijnzen op brandstoffen

De Belgische staatsbegroting blijft sterk profiteren van de accijnzen op brandstoffen en de BTW die daarmee gepaard gaat. In 2021 verdiende de Staat zo 5,44 miljard euro, een bedrag dat zelfs oploopt tot 6,6 miljard euro als de BTW wordt meegeteld.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 20/05/2022 | Leestijd: 2 min

Het is soms interessant om de jaarverslagen van bepaalde organisaties door te nemen. Dat van Energia bijvoorbeeld, de sectorale organisatie in België van bedrijven die energieoplossingen aanbieden voor mobiliteit en verwarming, is in meer dan één opzicht verhelderend. We leren daaruit onder andere dat het brandstofverbruik in ons land weer op het niveau van de pre-Covid-periode zit. En dat dit verbruik vooral bestemd was voor de transportsector (55% 75% diesel en 20% benzine), maar ook voor de petrochemische industrie (45%).

Het feit dat de consumptie ook weer op het niveau van voor Covid zit, impliceert ook opnieuw meer winsten voor de Belgische overheid: eind 2021 zaten de accijnsinkomsten terug op het niveau van de voorbije jaren met 5,44 miljard euro, of zelfs 6,6 miljard euro als de BTW wordt meegerekend. Dat is echt niet slecht als je weet dat de federale begroting van België over het algemeen rond de 80 miljard euro ligt. We zien dus dat de brandstofaccijnzen daar zo’n 12% van uitmaken. Het is ook best mogelijk dat, ondanks de inspanningen om de brandstofprijzen te verlagen (forfaitaire accijnsverlaging van 17,5 c/liter), de huidige zeer hoge brandstofprijzen opnieuw bijdragen tot het vullen van de schatkist van de Belgische Staat.

Advertentie – lees hieronder verder

Minder raffinage

C’est le jackpot pour l’État belge avec les accises sur le carburant...

De raffinageproductie daalde echter in 2021 (van 35,2 miljoen ton naar 30,2 miljoen ton), wat wordt verklaard door de hogere voorraden van 2020, een jaar dat werd gekenmerkt door de vertraging als gevolg van Covid-19. We importeerden dus logischerwijs ook minder ruwe olie (-17%), maar Rusland blijft ons grotendeels bevoorraden, ook al is het aandeel onlangs met één procent gedaald (29 in plaats van 30%). De andere landen die ons bevoorraden zijn Noorwegen (17%) en Kazachstan (13,6%).

Energieproducten uit aardolie blijven in België het belangrijkst met een aandeel van 38%. Aardgas is goed voor slechts 29,5% van het verbruik en kernenergie voor 16%, wat laat zien hoe cruciaal aardolie in ons dagelijkse leven blijft.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie