Diesel

Is nieuwe test voor roetfilter te streng?

Sinds de introductie van een nieuwe roetfiltertest bij de technische keuring, worden veel dieselauto’s afgekeurd, zelfs na het reinigen van hun antivervuilingssysteem.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 16 sep. 2022 | Leestijd: 3 min

Tussen 1 juli en 31 augustus 2022 werden 141.914 dieselwagens met Euro 5-norm of hoger onderworpen aan de nieuwe roetfiltertest tijdens de technische controle. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat het een lastige test blijkt. Meer dan 8.600 auto’s hebben een rode kaart gekregen, wat neerkomt op een afkeuringspercentage van in totaal 6 procent.

Hoge kosten

De test meet de uitstoot van fijnstofdeeltjes. Als een auto er meer dan een miljoen uitstoot per kubieke centimeter, dan krijgt de eigenaar een rode kaart. In dat geval moet de eigenaar in het beste geval de roetfilter laten reinigen en in het slechtste geval laten vervangen, wat 1.000 euro of meer kan kosten, naargelang het automodel.

Advertentie – lees hieronder verder

Test particules 2

Eerst gaf keuringsinstantie GOCA een termijn van vijftien dagen om dit in orde te brengen, maar na protest van professionals uit de autosector werd dit verlengd tot drie maanden. Als een auto tussen 250.000 en een miljoen deeltjes uitstoot bij de controle, krijgt de eigenaar een groene kaart met waarschuwing. Dit moet dan binnen de twee jaar verholpen worden.

Doeltreffende reiniging?

Zoals verwacht, falen de wagens met de oudste uitstootnorm (Euro 5A) het vaakst: 12,7 procent krijgt een rode kaart. De Euro 5B-wagens halen 8 procent, terwijl de afgekeurde Euro 6-auto’s beperkt blijven tot 1,9 procent. Volgens GOCA kregen 4.049 voertuigen een waarschuwing voor een iets te hoge partikelwaarde.

Intussen zitten veel automobilisten hiermee verveeld, wegens de prijs van een herstelling. Velen kiezen dan ook voor een reiniging van de partikelfilter. Zij kunnen alleen maar duimen op een goede afloop wanneer ze naar de keuring gaan, want garages hebben (nog) niet de juiste uitrusting om de uitstoot van deeltjes precies te kunnen meten.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon