Dream Cars

Verwaarloosde Dodge Viper op het nippertje gered

In de Amerikaanse autogeschiedenis is de Dodge Viper zeker een van de belangrijkste en meest gewilde modellen. Een mooie ‘barn find’ is dan ook een grote zeldzaamheid…

Geschreven door Maxime Hérion | 01/04/2022

Aan het einde van de jaren 1980 had Chrysler behoefte aan een sterker merkimago. De CEO, Bob Lutz, een voormalige hoge piet bij GM en Ford die niet vies was van grote marketingstunts, besloot het roer stevig om te gooien. Hiervoor engageerde hij de voormalige piloot en tuner Caroll Shelby (AC Cobra, Ford Mustang Shelby, enz.) om een sportwagen te ontwikkelen die het merk meer bekendheid en uitstraling kon geven.

In 1989 werd een eerste prototype geproduceerd dat opviel door zijn stoer voorkomen met een enorme motorkap en zeer brede wielen. Deze roadster zonder zijruiten werd in 1991 aan het grote publiek voorgesteld bij de start van de Indianapolis 500.

Advertentie

Dodge Viper RT10 1991

De eerder rustieke Dodge Viper had een enorme 8,0-liter V10-motor die 394 pk ontwikkelde. In navolging van het concept van de Cobra, was hij net zo basic zonder tractiecontrole, airco of zelfs deurklinken.

Ondanks deze spartaanse stijl kende de auto een groot commercieel succes en werden er tussen 1992 en 1996 6.709 exemplaren van verkocht.

Noodlot

Ils ressuscitent une Dodge Viper abandonnée depuis des années

De auto die in de onderstaande video te zien is, werd in 1994 nieuw gekocht door Stan Kanapka. Helaas overleed de man in 2015 en kwam de auto daarop bij zijn broer terecht. Het noodlot sloeg opnieuw toe in deze familie, aangezien de broer in 2019 een ernstige hartaanval kreeg waardoor de Viper op de oprit bleef staan, zonder te draaien en in weer en wind.

Ils ressuscitent une Dodge Viper abandonnée depuis des années

Hij zag er intussen uit als een vies wrak in plaats van een blitse sportwagen. Dit motiveerde de Youtubers van het kanaal WD Detailing om de eigenaar te helpen de Viper weer op te kalefateren.

Stevige klus

In een zeer leuke video kunnen we de verschillende stadia zien waarin deze Viper weer in volle glorie werd hersteld, ook al had de koetswerklak zwaar geleden onder de invloed van het klimaat in Florida.

Ils ressuscitent une Dodge Viper abandonnée depuis des années

Na hard werken was de Viper weer toonbaar na een grondige reiniging van het koetswerk, het interieur en de motor. Zelfs de volledig versleten stoelen werden vervangen.

Helaas is de mooie Amerikaan, ondanks deze grondige poetsbeurt, niet echt klaar om weer op pad te gaan. Er is immers een volledige restauratie nodig, zowel mechanisch als cosmetisch, voordat hij terug de weg op kan en pure sensaties aan zijn bestuurder kan bieden.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook