Energie

Joe Biden voorspelt toekomstige stijging van de olieprijzen

De president van de Verenigde Staten is zich terdege bewust van de neveneffecten van de Westerse sancties tegen Rusland. Daarom probeert hij een oliestrategie uit te werken om een nieuwe prijsstijging tegen het einde van het jaar te voorkomen. Maar de kans op succes is zeer klein. 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 3 aug. 2022 | Leestijd: 5 min

In de afgelopen maanden zijn de olieprijzen op de markten enorm gestegen, een prijsexplosie die nog werd versterkt door de oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties tegen Rusland. Die laatsten hebben de spanningen verder opgedreven met als resultaat dat de Europese en soms ook de Amerikaanse burgers de gevolgen van deze vergeldingsmaatregelen moeten betalen.

Terwijl de Europeanen de afgelopen maanden recordbrandstofprijzen hebben ervaren, worden Amerikanen geconfronteerd met minder uitgesproken en vooral veel sporadische prijspieken. Waarom? Omdat een liter brandstof (of beter gallon) aanzienlijk minder wordt belast aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, wat betekent dat de prijswijzigingen aan de pomp het gevolg zijn van prijsschommelingen op de markten. Deze situatie leidde bijvoorbeeld tot een sterke stijging van de brandstofprijzen aan de pomp op de Amerikaanse markt in mei, toen de vakantieperiode eraan kwam en de vraag plots sterk toenam.

Advertentie – lees hieronder verder

Een nieuwe prijsexplosie?

We kennen het belang voor de Amerikanen van goedkope benzine aan de pomp. En daarom baart de situatie de president van de Verenigde Staten Joe Biden zorgen. Hij vreest eind dit jaar een nieuwe prijsstijging, omdat deze periode samenvalt met de inwerkingtreding van de nieuwe Westerse sancties tegen Russische olie, die kunnen leiden tot een nieuwe ontsporing.

Les prix du pétrole connaîtront-ils une nouvelle flambée en cette fin d’année 2022 ?

In december wordt het Europese embargo op Russische olie namelijk geleidelijk ingevoerd in Europa, met uitzondering van Tsjechië, Slowakije en Hongarije, die nog steeds zwarte goud mogen importeren uit het grootste land ter wereld. Zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten besloten dit embargo al lang voor Europa in te voeren.

De uitvoering van dit embargo is echter slechts een beperkt probleem voor Rusland, dat sindsdien andere afnemers voor zijn olie heeft gevonden, zoals China, India en Saoedi-Arabië, landen waarvoor Poetin aanzienlijk voordeligere prijzen rekent dan op internationale markten. Toch zou een andere internationale sanctie de prijs van de prijzen opnieuw kunnen opdrijven: het verbod van Europa en het Verenigd Koninkrijk aan hun verzekeringsmaatschappijen om supertankers met Russische olie te verzekeren, dat ook door de Verenigde Staten kan worden ingesteld.

Deze maatregel zal voor Rusland bijzonder moeilijk te omzeilen zijn. En natuurlijk betekent minder transport van Russische olie, ook een verminderd aanbod op de markten en dus een stijging van de prijzen. In dit geval zou Rusland minder exporteren, maar tegen een duurdere prijs, waardoor de effecten van de sanctie tot niets zouden leiden …

Prijsbeperking

Les prix du pétrole connaîtront-ils une nouvelle flambée en cette fin d’année 2022 ?

Met dit in gedachten had Joe Biden een idee: de G7 een plafond voor de olieprijzen voorstellen. Omdat we weten dat we bijvoorbeeld India of China niet kunnen verbieden Russische olie te kopen. Als deze grote verbruikers echter een geplafonneerde prijs accepteren, kunnen supertankers nog steeds verzekerd worden door Europese of Britse maatschappijen, zodat de hoeveelheden op de markten niet zullen worden beperkt. En daardoor worden ook India, China of Saoedi-Arabië en andere landen tegen op hol geslagen prijzen behoed.

faire le plein essence benzine tanken

De slaagkans van deze strategie van de Amerikaanse president is echter bijzonder klein. Maar Joe Biden gelooft erin en hij hoopt dit prijsplafond tegen 5 december te kunnen invoeren. Achter de schermen wordt gezegd dat China en India al interesse hebben getoond in dit voorstel, omdat dit plafond hun kosten voor de invoer van Russische olie zou kunnen verlagen. Rusland heeft echter al aangekondigd dat het zal weigeren olie te verkopen aan de landen die dit plafond gaan hanteren.

Is dit een ernstige bedreiging? Een goede vraag! Het lijkt voor de hand te liggen dat het moeilijk zal zijn om China, een bondgenoot van Moskou, te overtuigen. Afwachten maar of deze strategie ons zal belonen of opnieuw zal afstraffen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon