Moeten Belgische mijnen weer open?

Dat Europa achterophinkt om aan de steeds groter wordende vraag van lithium en andere edelmetalen te kunnen voldoen, staat vast. Stemmen klinken dan ook alsmaar luider om in ons werelddeel opnieuw mijnen te openen. Dat zou ook in België kunnen.

Gepubliceerd op 2 augustus 2022
Leestijd : 4 min

Deel

Moeten Belgische mijnen weer open?

Hoewel de Europese lidstaten overeen zijn gekomen om de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2035 aan banden te leggen, met enkele uitzonderingen in de duurste segmenten, laat onze markt zich vooral door China bevoorraden wat batterijen en door Australië wat ongeraffineerde lithium betreft (respectievelijk 70 en 87 procent). Nochtans zouden we deze en andere metalen perfect op ons eigen continent kunnen delven. Of toch meer dan nu, want voorlopig komt Europese lithium uitsluitend van Portugal.

Lithium kan op drie manieren gewonnen worden: uit zoutmeren, uit rotsen en via extractie uit geothermisch water. Die zoutmeren mag je al schrappen, want daar zijn er in Europa geen van. Rotsen en geothermie komen echter wel in aanmerking, pistes die jammer genoeg niet voldoende worden onderzocht. Dat is vreemd omdat de Europese Commissie zelf voorspelt dat we tegen 2030 maar liefst 18 keer meer lithium nodig zullen hebben dan vandaag. Voor de batterijen van onze elektrische wagens, maar ook voor smartphones enzovoort.

lithium_bad-1

Er zijn wel ontginningsprojecten op Europese bodem aan de gang, maar die zullen pas in 2025 operationeel zijn (ten vroegste…) en zouden tegen dan maximaal 30% van de vraag kunnen beantwoorden. Kortom, willen we niet of toch niet te veel afhankelijk zijn van andere producerende werelddelen, dan is er nog veel werk aan de winkel.

Duitsland heeft het licht inmiddels toch een beetje zien branden. Daar heeft de regering besloten om het proces te vereenvoudigen om een vergunning voor geothermische exploitatie te verkrijgen. Geen dag te vroeg, want er hangt meer één voordeel aan deze techniek vast. Ze kan immers ook worden gebruikt om een warmtenet te creëren voor de verwarming van huizen, appartementen en openbare gebouwen. In een tijd waarin zwaar op (Russisch) gas moet worden bespaard, zou het dom zijn om daar niet mee te starten of het op zijn minst te overwegen.

Advertentie – lees hieronder verder

In België?

minerals

De RTBF ging al op onderzoek uit en schreef een week geleden over de mijnen van La Calamine en Plombières, ooit de wereldwijde hotspot inzake de productie van lood en zink. Daar heeft de natuur inmiddels de overhand gekregen, resulterend een een flinke laag begroeiing, maar onder al dat groen ligt nog altijd een schat aan mineralen. Dat bevestigt Eric Pirard van de Universiteit van Luik: “Bij de mineralisaties van lood en zink krijgen we ook tal van andere elementen vrij, zoals germanium, gallium en indium.” Ter verduidelijking, indium wordt voor onder andere touchscreens gebruikt, gallium voor opto-elektronische sensoren en germanium voor optische vezels. “Lithium zou evenwel niet voldoende in België aanwezig zijn, en nikkel en kobalt evenmin”, aldus Pirard

Natuurlijk moet het werkelijke potentieel van zulke mijnen onderzocht worden, al dan niet door privébedrijven, maar daar steekt de overheid – in dit geval het Waals Gewest – voorlopig een stokje voor. Wellicht vreest men voor uitbuiting van personeel of andere gezondheidsrisico’s, maar de hedendaagse mijnexplotatie mag volgens Pirard, ingenieur en expert op het vlak van geothermie, niet vergeleken worden met die van weleer. “Tegenwoordig wordt alles gecontroleerd wat met vervuiling en lozingen te maken heeft, en bovendien gebruikt men nu robots om de gangen uit te graven“.

Inwoners van de hierboven aangehaalde gemeenten zouden volgens een steekproef niet weigerachtig staan tegenover een heropening van de mijnen, al vertelde de burgemeester van Plombières toch een lichtjes ander verhaal aan de journalisten van de RTBF. “Wij leven vooral van landbouw en toerisme. Indien er weer mijnen zouden opengaan, dan kan dat grote gevolgen hebben voor die sectoren. We vrezen ook voor ons grondwater, dat tot in het buitenland als vloeibaar goud wordt aanzien.”

Dus…

Er is nood aan grondig onderzoek en vooral aan de wil van de verschillende overheden om gezamelijke oplossingen te vinden voor de tekorten aan edelmetalen, die alleen maar zullen toenemen en Europa tot een economische dwerg dreigen te reduceren, een proces dat nu al aan de gang is. En alsof de zaken nog niet erg genoeg zijn, overweegt men in onze contreien om lithium als een giftige stof te classificeren

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Joris Bosseloo Content & Community Manager / Chief Editor

Deel

Gocar marketplace
50.778 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.778 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.