Sinds 1 september is de brandstofprijs in Frankrijk sterk gedaald dankzij een nieuwe korting van zowel de overheid als de TotalEnergies-groep. Het is een aanzienlijke daling die in schril contrast staat met de brandstofprijzen die in België gelden en die 25 tot 30 cent hoger liggen.
Gezien de algemene inflatie moeten de Belgische consumenten geen twee keer nadenken: ze steken de grens over. Hierdoor zijn de afgelopen dagen files ontstaan bij de tankstations in Frankrijk. 1,462 euro voor een liter benzine, dat is een prijs die we al jaren niet meer gezien hebben.
Voor de Belgische staat is het extra pijnlijk, want de automobilisten die brandstof tanken en zich niet meer bevoorraden in Belgische tankstations, profiteren er ook van om aankopen te doen in de supermarkten. De prijzen liggen immers lager in Frankrijk, aangezien het land maar een inflatie van 5,8 procent kende in een jaar tijd, tegenover bijna 10 procent in België.
Advertentie – lees hieronder verder
Ook met jerrycans
Sommige Belgen die komen tanken, zijn geen grensbewoners. Ze komen van verder. En ze vullen niet alleen de brandstoftank van hun auto. Velen zijn ook voorzien van jerrycans. Zo hopen ze langer te kunnen genieten van de lage prijzen en te vermijden dat ze vaker over en weer moeten rijden. Volgens meerdere bronnen nemen bepaalde automobilisten soms 20 liter of meer mee in jerrycans.
Dat is een risico, want de wet laat toe dat je hoogstens een jerrycan van 10 liter transporteert per voertuig. Bovendien is deze praktijk onwettig en kan ze bestraft worden met een boete of de inbeslagname van de brandstofreserve. Daarnaast blijft reizen met veel brandstof aan boord gevaarlijk bij een ongeval.
Ter herinnering: de lagere prijzen blijven twee maanden van toepassing in Frankrijk. Daarna dalen de kortingen. We vragen ons af hoe de Belgische regering zal reageren op deze situatie (die ook in Duitsland bestaat). Voor de overheid betekent elke liter brandstof die niet in de Belgische stations wordt verkocht, een verlies aan accijnzen en btw.
Het eerste Overlegcomité Energie van afgelopen woensdag creëerde vooral veel vragen en onzekerheid. Is de regering wel in staat om echte steunmaatregelen voor de bevolking te nemen? Weinig burgers lijken nog te geloven in de daadkracht. Daarom steken ze de grenzen over, in een poging te redden wat er nog te redden valt van hun koopkracht.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be