De internationale energiemarkt is volledig verstoord met zeer hoge prijzen voor de consument tot gevolg. Dat voelt iedereen ondertussen stevig in zijn portemonnee: de rekeningen voor gas en elektriciteit zijn veel hoger, de auto voltanken kost twee keer zoveel als een jaar geleden en vele andere producten werden daardoor ook indirect duurder.
De oorzaken zijn het sterke hernemen van de economie na de pandemie, de geregelde nieuwe lockdowns in China met toeleveringsproblemen als gevolg, het conflict in Oekraïne en de verzwakte positie van de euro tegenover de dollar. Dit heeft als gevolg dat de Europese economieën zware klappen krijgen en dat ook de Europese consumenten serieus aan koopkracht verliezen.
40% meer inkomsten voor Rusland
Het perverse van deze situatie is dat Rusland momenteel wel zeer goede zaken doet met de verkoop van zijn aardolie. Dit ondanks het embargo van het Westen om de petroleum van Poetin te boycotten. Dat blijkt uit de recente cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Die tonen aan dat Rusland vorige maand juni 20,4 miljard dollar (20,3 miljard euro) verdiende met de export van ruwe olie en petroleumproducten naar het buitenland. Dat is volgens het agentschap 40 procent hoger dan het maandelijkse gemiddelde van vorig jaar.
Advertentie – lees hieronder verder
Dankzij de hoge marktprijzen verdiende Rusland volgens het IEA in juni met de olie-export 700 miljoen dollar (697 miljoen euro) meer dan in mei van dit jaar. Dit ondanks het feit dat de dagelijkse hoeveelheid geëxporteerde olieproducten met een kwart miljoen vaten omlaag ging naar 7,4 miljoen vaten ten opzichte van vorige maand. Daarmee zakte de export van Rusland zelfs naar het laagste niveau sinds augustus vorig jaar. Door de sancties omwille van de oorlog in Oekraïne kopen de Westerse landen en bedrijven steeds minder olie van Rusland, maar dat wordt intussen deels gecompenseerd door een grotere afzet in het Midden-Oosten en Azië.
Poetin lacht
Hoe dan ook lacht Poetin wellicht in zijn vuistje met de Westerse sancties, want ondanks de boycot maakt de Russische oliesector momenteel woekerwinsten door een samenloop van omstandigheden die tot hogere marktprijzen heeft geleid.
Het pijnlijke aan deze hele situatie is dat vooral de Westerse burgers het slachtoffer worden van deze terechte sancties die natuurlijk in de eerste plaats het oorlogszuchtige Rusland op de knieën moesten krijgen. Een onmiddellijke verbetering van de toestand is trouwens niet in zicht, want het oliekartel OPEC verwacht in de nabije toekomst een nog sterkere vraag naar aardolie zodat de markt zich niet onmiddellijk zal ontspannen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be