Het zijn voor iedereen barre tijden met dure energieprijzen die werden veroorzaakt door het uitbreken van het oorlogsconflict in Oekraïne en de daaruit volgende sancties tegen Rusland. Intussen werd de verminderde aanvoer van Russisch gas en aardolie gecompenseerd door leveringen van andere landen, waaronder Nederland en vooral Noorwegen.
Dat Scandinavisch land beschikt namelijk over een gigantische voorraad fossiele brandstoffen die nu enorm gegeerd zijn door de andere Europese landen die deze winter een tekort aan aardgas en petroleum vrezen. Voorheen boerde Noorwegen ook al goed dankzij de riante inkomsten van zijn gas- en olievelden in de Noordzee, die onder andere toelieten de transitie naar de elektrische auto fors te subsidiëren.
Woekerwinsten
De huidige oorlogstoestand levert Noorwegen – weliswaar buiten zijn eigen wil om – gigantische woekerwinsten op. In de eerste plaats door de toegenomen vraag naar gas en olie, maar ook door de fors gestegen marktprijzen. Zo berekende de krant De Morgen dat het land momenteel dagelijks 700 miljoen euro winst maakt aan de ontginningen. En volgens cijfers van de Britse zakenkrant Financial Times liep de winst op de verkoop van fossiele brandstoffen door Noorwegen in 2022 al op tot 100 miljard euro, wat ongeveer neerkomt op 18.000 euro per inwoner.
Advertentie – lees hieronder verder
Noorwegen roomt daarbij een belangrijk deel van de winsten van de ontginnende bedrijven op haar grondgebied af en plaats die grotendeels in een beleggingsfonds, dat intussen is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met een waarde van 1.200 miljard euro in totaal. Dat komt neer op iets meer dan 210.000 euro per kop van de populatie van 5,4 miljoen inwoners.
Steun aan vluchtelingen
Noorwegen zit zelf ook een beetje verveeld met deze situatie van gigantische ‘oorlogswinsten’, waaraan het zelf natuurlijk weinig kan doen. Er wel al geopperd steun te verlenen aan de oorlogsvluchtelingen, naast andere liefdadigheidsprojecten. Maar meer aangewezen voor de consumenten in de andere Europese landen zou echter een lagere prijs voor het aardgas zijn, aangezien Noorwegen intussen instaat voor een kwart van de Europese leveringen. Dit lijkt geen onmogelijke piste, gezien de band binnen Europa. Want zoals geweten, kan het opleggen van maximumprijzen voor gas of olie makkelijk leiden tot een verminderde toevoer als de leveranciers daarop besluiten dan maar andere markten te bedienen die hun prijzen wel willen betalen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be