De waterstofauto, ooit gepresenteerd als een tastbare oplossing voor koolstofarme mobiliteit, heeft flink aan populariteit verloren. In 2024 daalde het wereldwijde aantal H2-auto’s met 21,6%, goed voor slechts 12.866 verkochte wagens, zo meldt het Zuid-Koreaanse SNE Research. Toyota, een van de pioniers, kreeg de grootste klap met een daling van 55,8%. Toch laat de Japanse fabrikant zich niet uit het veld slaan en werkt al aan een opvolger van de Mirai. Ook Hyundai gelooft nog in waterstof en stelde net een nieuwe Nexo voor. Honda, intussen, bouwt nog altijd zijn CR-V om naar een model op brandstofcel.
Maar wat scheelt er dan met waterstof? Simpel: de manier waarop we het maken. Waterstof produceren is duur en vraagt veel energie. Wil waterstof écht een schone energiebron van de toekomst worden, dan moet het komen uit hernieuwbare bronnen – dat noemen we “groene” waterstof. Helaas is dat nu nog zeldzaam. De meeste waterstof vandaag wordt gewonnen uit aardolie (zwarte, grijze of blauwe waterstof) of kernenergie (roze waterstof), en dat gaat gepaard met CO2-uitstoot, wat het minder aantrekkelijk maakt om erop te rijden. Bij grijze waterstof, bijvoorbeeld, komt er per kilo H2 maar liefst tien kilo CO2 vrij. Niet bepaald een klimaatvriendelijke deal dus.

In natuurlijke vorm
Tot voor kort werd vaak aangenomen dat waterstof niet in natuurlijke vorm voorkwam en dus altijd geproduceerd moest worden, meestal via elektrolyse. Maar dat beeld kantelt. Waterstof bestaat wél in de natuur – als “geologische” of “natuurlijke” waterstof, beter bekend als witte waterstof. Wetenschappers weten dat eigenlijk al sinds de jaren 70, toen ze het op verschillende plekken aantroffen, zoals op de oceaanbodem en in de aardkorst. Het ontstaat waarschijnlijk door een chemische reactie tussen water en ijzerrijke of radioactieve gesteenten: het ijzer oxideert, en daarbij komt waterstofgas vrij.
Advertentie – lees hieronder verder
Vandaag groeit de belangstelling voor witte waterstof razendsnel. De technieken om het efficiënt te winnen staan nog in de kinderschoenen, maar overal ter wereld zijn proefboringen gestart – in Australië, de VS en ook in Frankrijk, waar in de regio van de Pyreneeën mogelijk een groot veld is ontdekt. En Frankrijk staat niet alleen: ook in Les Landes wordt met spanning gekeken naar wat er onder de grond zit. België houdt voorlopig de boot af en lijkt geen sterke kandidaat.
New online! Natural hydrogen resource accumulation in the continental crust https://t.co/hkDzCivKDc pic.twitter.com/FAqrE6RCF2
— Nature Reviews Earth & Environment 🌈 (@NatRevEarthEnv) May 13, 2025
170.000 jaar energie?
Enkele dagen geleden maakten Franse geologen bekend dat ze een voorraad van 46 miljoen ton natuurlijke waterstof hebben ontdekt – dat is al de helft van de wereldwijde waterstofconsumptie in 2022, die op 90 miljoen ton lag. En nu steeds meer van zulke afzettingen opduiken …
Onderzoekers van de universiteiten van Oxford, Durham en Toronto hebben in kaart gebracht waar de ideale omstandigheden zijn voor het ontstaan van witte waterstof. Ze maakten een wereldkaart met regio’s waar de kans op zulke afzettingen het grootst is. Hun conclusie? De aarde zou genoeg natuurlijke waterstof bevatten om in onze energiebehoefte te voorzien … voor de komende 170.000 jaar.

Wat brengt de toekomst?
Deze recente ontdekkingen zetten waterstof in een heel ander daglicht, met nieuwe kansen voor industrie en transport – van luchtvaart tot, natuurlijk, de auto. Als we erin slagen de afzettingen in kaart te brengen en te benutten, kan dat een mijlpaal worden in de geschiedenis van energie.
Toch wordt de zoektocht naar witte waterstof geen walk in the park. Er zullen nieuwe extractietechnieken ontwikkeld moeten worden, en dat kost tijd. Bovendien vraagt het een totaal andere aanpak dan bij olieboringen. Zelfs met een kaart vol veelbelovende locaties is er geen garantie op succes: sommige pockets kunnen leeg zijn, opgegeten door microben die dol zijn op waterstof. Voorzichtigheid is dus geboden – lege velden kunnen niet alleen teleurstellingen, maar ook andere risico’s met zich meebrengen.

Revival van waterstofauto's?
Witte waterstof in je auto? Dat is begrijpelijkerwijs nog niet voor morgen. Maar, de recente ontdekkingen van natuurlijke waterstof over de hele wereld zullen autofabrikanten ongetwijfeld aanzetten om hun interesse in brandstofceltechnologie levend te houden – en verder te ontwikkelen. Toyota en Hyundai staan daarbij op poleposition. Al mogen we één speler zeker niet uit het oog verliezen: China. Het blijft voorlopig stil, maar achter de schermen wordt daar hard gewerkt.
Laten we hopen dat het vooruitzicht van gigantische voorraden fabrikanten niet lui maakt. De efficiëntie van brandstofcellen blijft voorlopig steken op zo’n 40%, terwijl een elektrische motor boven de 90% scoort. Het is niet omdat de reserves onuitputtelijk lijken, dat we ze moeten verspillen zoals we met olie hebben gedaan.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be