Wint China de race om de waterstofauto met deze doorbraak?

Wordt China na de elektrische auto ook de kampioen van de waterstofauto? Een terechte vraag, want in China vordert het onderzoek snel en sommige resultaten ogen revolutionair.

Gepubliceerd op 9 januari 2024
Leestijd : 2 min

Deel

Wint China de race om de waterstofauto met deze doorbraak?

De toekomst van mobiliteit krijgt meerdere vormen, waarbij de elektrische auto ongetwijfeld niet de enige oplossing wordt. Een van de andere wegen die bewandeld worden, (al meer dan twintig jaar zelfs, met een principe dat teruggaat tot de jaren dertig) is die van de waterstofauto (of -mobiliteit). Die blijft tot nu toe in de schaduw omdat hij nog altijd enkele hindernissen moet overwinnen: een minder efficiënte aandrijflijn dan die van de elektrische auto, tanken (er zijn bijna geen tankstations) en de noodzaak om te werken met groene waterstof, geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen in plaats van gas of olie (wat natuurlijk geen zin heeft).

Op dat vlak hebben veel constructeurs gekozen voor batterij-elektrische auto’s en zijn er steeds minder constructeurs die nog lijken te werken aan waterstof en brandstofcellen: Toyota, Honda, Hyundai en (in mindere mate) BMW en Ford. Voor de rest kom je van een kale reis terug.

China in opmars?

Eén land zou alles weleens kunnen veranderen. En het is niet Japan of Zuid-Korea. Het lijkt erop dat China discreet maar zeer actief auto’s op waterstof ontwikkelt. In die mate zelfs dat het snel zou kunnen uitgroeien tot het referentieland voor dit type mobiliteit, zoals bij de batterij-elektrische auto.

China2

Advertentie – lees hieronder verder

In dat verband zou China een grote stap voorwaarts gezet hebben, als we Kui Jiao, een professor aan School of Mechanical Engineering van de Tianjin University, mogen geloven. Hij en zijn team hebben een nieuw soort brandstofcel ontwikkeld waarvan het membraan een hogere dichtheid van protonuitwisseling mogelijk maakt. Concreet betekent deze nieuwe techniek een aanzienlijke toename van het vermogen. Tot 80 procent om precies te zijn, een resultaat dat mogelijk werd door gebruik van nieuwe onderdelen en optimalisatie van de warmteoverdracht tussen gas, water en elektriciteitsproductie. De brandstofcel is zeer dun dankzij het gebruik van een membraan met een laagje koolstofnanovezels.

Door het hogere vermogen en het membraan met vlottere protonuitwisseling, kan hopelijk de efficiëntie van de brandstofcel toenemen en het formaat verkleinen. Er zouden dus twee grote voordelen zijn. Het valt echter nog af te wachten of deze innovatie daadwerkelijk commercieel toegepast kan worden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
50.780 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.780 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.