Auto onderhouden

Nieuwe functies voor Car-Pass vanaf 2023

De Car-Pass is deze verplichte identiteitskaart die elk tweedehands voertuig moet vergezellen. Dit gecentraliseerde bestand zal worden uitgebreid met nieuwe informatie, met name over de werkzaamheden aan het voertuig, maar ook de kenmerken van de batterij voor elektrische en hybride auto’s.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27/10/2022 | Leestijd: 3 min

De Car-Pass is verplicht in België en heeft een revolutie teweeggebracht in de verkoop van tweedehandsauto’s. Inderdaad, dit document is eigenlijk cruciaal, zowel voor de koper als de verkoper, omdat het de bestrijding van kilometerfraude zeer efficiënt maakt. Het systeem is effectief omdat hiermee het aantal fraudegevallen in België is teruggebracht tot minder dan 1.000 (cijfers 2021). Maar nog steeds blijft het kopen van een voertuig in het buitenland riskant, met meer dan 600 fraudegevallen geregistreerd in 2021.

certificaat-alt-2010

Advertentie – lees hieronder verder

Toch wil de overheid nog veel verder gaan dan de eenvoudige kilometertellerfraude. Het document is nu inderdaad bedoeld om een echt kwaliteitscertificaat van een voertuig te worden. Twee wetsvoorstellen van de kabinetten van de ministers van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Écolo) en Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en die van de staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) zijn bijna klaar en zullen vanaf 2023 en 2024 op de Car-Pass worden geïmplementeerd.

Wat is er nieuw?

Maar welke nieuwe informatie komt dan op de nieuwe Car-Pass te staan? In de eerste plaats al de werken die aan het voertuig zijn gedaan, zoals onderhoud, reparaties of de vervanging van bepaalde onderdelen die echt van vitaal belang zijn voor de levensduur van het voertuig (distributieriem, motorrevisie, enz.). Deze gegevens worden niet opgeslagen op de Car-Pass, maar in een databank die online kan worden geraadpleegd door de QR-code van de Car-Pass te scannen, of door rechtstreeks contact op te nemen met Car-Pass VZW.

car-repair

Gezien de overgang naar de elektrische auto is het ook belangrijk om hierin mee te gaan en deze transitie te integreren in de Car-Pass. Dat is nodig omdat elektrische auto’s vanaf 2026 massaal door de bedrijven zullen worden gebruikt en ze daarna dus snel op de tweedehandsmarkt terecht zullen komen. Hierdoor wordt vanaf 2024 het type brandstof geïntegreerd op de Car-Pass, maar ook de eventuele aanwezigheid van een elektromotor (bij elektrische en hybride auto’s) en… een batterij met de theoretische autonomie die in 100% elektrische modus beschikbaar is.

Deze ontwikkeling is natuurlijk een goede zaak voor de consument die transparanter wordt geïnformeerd over het voertuig dat hij koopt. Er wordt gezegd dat de bevoegde overheid nog verder zou kunnen gaan, bijvoorbeeld door een nauwkeurige diagnose van de toestand van de batterij op te nemen, wat nog steeds de achilleshiel is van geëlektrificeerde auto’s. Toch is er vooruitgang geboekt en gaat het de goede kant op.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie