Wat zegt de wet?

Wie zijn nummerplaat omplooit riskeert een boete

Sommige automobilisten zijn bijzonder creatief als het er op aankomt boetes te vermijden. Dat die creativiteit ook kan worden gesanctioneerd bewijst dit arrest van het Hof van Cassatie.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 30 jun. 2017 | Leestijd: 2 min

Een automobilist had een truukje gevonden om te vermijden dat hij zou worden geflitst. Meer bepaald had hij zijn nummerplaat voor een stuk omgeplooid. Toen de politie dit vaststelde kreeg hij hiervoor een bekeuring. Hij werd opvolgend ook vervolgd voor de politierechtbank. Het parket meende namelijk dat hij de nummerplaat doelbewust had ‘bewerkt’ om zo de vaststelling van verkeersovertredingen te bemoeilijken of te verhinderen.

Wat besliste de rechter?

Advertentie – lees hieronder verder

De zaak kwam uiteindelijk zelfs tot voor het Hof van Cassatie. Dat meende dat de bestuurder een strafbaar feit beging. Volgens het hof kan het omplooien van een nummerplaat immers wel degelijk een middel zijn om de vaststelling van overtredingen te bemoeilijken of te verhinderen.

Wat te onthouden?

Als je door het foefelen met je nummerplaat tracht de vaststelling van verkeersinbreuken te vermijden, dan bezondig je aan een strafrechtelijk beteugeld feit. Zo is het bijvoorbeeld verboden om sprays of chemische middelen te gebruiken om een nummerplaat onleesbaar te maken zodat deze niet kan worden ‘geflitst’. Ook het omplooien van je nummerplaat om te vermijden geflitst te worden kan niet door de beugel.

 

(Cass., 29 november 2011, R.W., 2011-2012, 1598 e.v.)

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon