Moto

Deze scooter omzeilt alle regels

De Piaggio MP3 LT is het voertuig dat ontworpen werd om de wetgeving én de files te omzeilen. Ok, je hebt uiteraard wel een valhelm nodig, al houdt het daar zo’n beetje bij op. Je kan dus opnieuw (voorzichtig) heerlijk in je korte broek en t-shirt cruisen… zonder motorrijbewijs!

Geschreven door Arno Jaspers | 29/07/2021

Parijs staat reeds jarenlang bekend als scooterstad, al zien we de laatste jaren ook meer en meer driewielers opduiken. Een betere stabiliteit op oneffen wegdek speelt daarbij zeker een rol, maar Piaggio’s MP3 LT heeft wel meerdere voordelen die meteen een antwoord bieden op de unieke Belgische wetgeving rond motorkledij.

Piaggio bedacht de MP3 in de eerste plek om automobilisten een alternatief te bieden, zonder dat ze eerst nog een motorrijbewijs moeten halen. Dit dure papiertje zorgt voor drempelvrees bij opstappers en door een – redelijk nutteloos – rempedaal toe te voegen aan hun driewieler, mag je van Europa met een autorijbewijs B de weg op. Hiermee was het succes voor Piaggio in Europa al gegarandeerd en in België is er dus nog een extraatje.

Advertentie

In juni 2011 voerde Staatssecretaris Etienne Schouppe namelijk een heel omstreden wetgeving rond motorkledij in. Motorrijders en rijders van een scooter zijn verplicht om een valhelm en handschoenen te dragen, naast schoenen tot boven de enkels en kledij die het hele lichaam bedekt. Met wat slechte wil stap je nog steeds in je lange flanellen pyjama (Met valhelm, hoge schoenen en …fluwelen handschoentjes) op een 200 pk racemachine. Even in t-shirt naar de bakker rijden op je 125cc is dan weer een strafbaar misdrijf.

Geen verplichte motorkledij

Piaggio omzeilt het hele gegeven met de LT-uitvoering van haar MP3 door het voertuig een iets bredere wielbasis te geven. Daardoor is deze motorscooter officieel een ‘driewieler’, waarop geen kledijplicht van toepassing is. Andere driewielers, zoals de gewone MP3 hebben een smalle wielbasis waardoor ze nog steeds als motorfiets geklasseerd worden en waarop je dus wél aan de kledingvoorschriften moet voldoen. De keerzijde van de medaille is wel dat je een driewieler officieel niet op de stoep mag parkeren.

Of het slim is om zonder motorkledij rond te rijden, laten we – net zoals de efficiëntie van de wet Schouppe – in het midden.

Bron: Wegcode.be

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's