Moto

Wheelie kan boete tot 10000 euro kosten in Oostenrijk

Het Alpenland pakt spelevaren op twee wielen harder aan: voortaan zijn wheelies en driften op de motorfiets expliciet verboden in de Oostenrijkse wegcode. Overtreders kunnen een boete tot 10.000 euro oplopen en bovendien kan hun voertuig in beslag genomen worden door de politie.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 07/05/2022 | Leestijd: 3 min

Een beetje dollen met de motorfiets zit er niet meer in in Oostenrijk. Een aanpassing in de wegcode verbiedt namelijk wheelies of het balanceren op het achterwiel terwijl het voorwiel van de motorfiets de grond niet meer raakt. Een nieuw wetsartikel voorziet dat ‘niet-situationeel gebruik van de motorfiets waarbij er niet te allen tijde contact is tussen beide wielen en het wegdek’ strafbaar is.

Hetzelfde geldt voor driften of donuts, dat als accelereren of remmen met ‘overmatig slippen van een of meerdere wielen voor een langere tijd, driften of het voertuig bij stilstand rond de eigen as doen draaien’ wordt omschreven en eveneens wordt verboden.

Advertentie – lees hieronder verder

De minimumboete voor deze overtredingen bedraagt nu 300 euro in Oostenrijk. Wanneer het vermoeden echter bestaat dat de bestuurder ‘zijn acties mogelijk zal herhalen’, kan de politie het voertuig (en het rijbewijs van de bestuurder) meteen in beslag nemen voor een duur van maximaal 72 uur.

amende

Noteer hierbij dat de maximumboete tot 10.000 euro kan oplopen als er nog andere overtredingen werden vastgesteld, zoals te snel rijden, gevaarlijke inhaalmanoeuvres of het overschrijden van een witte lijn. In die situatie kan ook het rijbewijs van de overtreder voor verschillende maanden worden ingetrokken.

Motorrijders die een trip naar Oostenrijk plannen zijn dus gewaarschuwd: houd het netjes en vooral je voorwiel op de grond, anders kan het een duur reisje worden naar het mooie Alpenland.

Roekeloos rijgedrag in België 

Plus d’acrobaties pour les motards en Autriche

In België is het uitvoeren van wheelies of driften op een motorfiets niet expliciet verboden in de wegcode. Maar wie betrapt wordt door de politie kan wel geverbaliseerd worden voor ‘roekeloos rijgedrag’, wat door de rechter eventueel bestraft kan worden met een boete, een rijverbod en het opnieuw afleggen van de rijexamens.

Zo werd in 2020 een motorrijder veroordeeld door de rechtbank van Dendermonde tot een boete van 800 euro en een rijverbod van 30 dagen nadat hij door de politie betrapt werd op het maken van een wheelie op de E34. 

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie