De Virtual Visor werd beloond met de Best of Innovation Award in de categorie “In-Vehicle Entertainment & Safety” en kreeg de hoogste score van een jury bestaande uit ontwerpers, ingenieurs en vertegenwoordigers van de technologie- en mediasector.
Een zonneklep voor de toekomst?
De Virtual Visor verbindt een lcd-paneel met een camera die naar de bestuurder of inzittende gericht is om de schaduw van de zon op het gezicht van de bestuurder te traceren. Het systeem maakt gebruik van artificiële intelligentie om de bestuurder te lokaliseren op het beeld van de naar de bestuurder gerichte camera. Het gebruikt ook AI om herkenningspunten op het gezicht te bepalen, waaronder de plaats van de ogen, neus en mond, zodat het schaduw op het gezicht kan identificeren. Het algoritme analyseert het zicht van de bestuurder, en verduistert enkel het gedeelte van het scherm waardoor licht in de ogen van de bestuurder valt. De rest van het scherm blijft transparant. Zo wordt het gezichtsveld van de bestuurder nauwelijks beperkt.
“We ontdekten al vroeg in de ontwikkelingsfase dat gebruikers hun traditionele zonneklep zo positioneerden dat er altijd een schaduw op hun ogen viel”, zegt Jason Zink, technisch expert voor Bosch in Noord-Amerika en een van de medeontwikkelaars van de Virtual Visor. “Bij de realisatie besteedden we veel aandacht aan manieren om het productconcept te vereenvoudigen en het ontwerp van de technologie te versterken.”
De Virtual Visor – die gebruikmaakt van vloeibare kristaltechnologie om een specifieke lichtbron te blokkeren – vermindert gevaarlijk, verblindend zonlicht, ongemakken tijdens het rijden en het risico op ongevallen. Tegelijkertijd optimaliseert het systeem het zicht, het comfort en de veiligheid van de bestuurder.
Advertentie – lees hieronder verder
Innovatie en recyclage
“We hebben een cultuur gecreëerd waarbij onze medewerkers meer verantwoordelijkheid krijgen door hen zelf achter het stuur te plaatsen”, aldus Mike Mansuetti, directeur van Bosch in Noord-Amerika. De Virtual Visor werd ontwikkeld door een team in Noord-Amerika als onderdeel van interne innovatieactiviteiten bij Bosch. “Als toonaangevend globaal technologiebedrijf begrijpen we dat innovatie kan uitgaan van gelijk welk niveau van een organisatie. We willen voortbouwen op dat idee.”
Drie ingenieurs ontwikkelden onder leiding van Jason Zink het idee voor de Virtual Visor, en creëerden in hun vrije tijd prototypes om interne financiering van het projectconcept mogelijk te maken.
“Zoals dat vaak het geval is in een vroege ontwikkelingsfase werkten we met beperkte financiële middelen”, vertelt Zink. “Het originele prototype dat we gebruikten om het concept te realiseren, was gemaakt van een oude, afgedankte lcd-monitor.”
Het Virtual Visor-team kreeg voor de ontwikkeling van extra versies financiële steun van de Bosch-leiding. Uiteindelijk werd het product verder gerealiseerd door de Bosch Car Multimedia-afdeling.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be