Praktische info

Wat is het nut van de bestuurdersverzekering?

Bij een ongeval dekt de basisautoverzekering (BA genoemd) geen lichamelijk letsel dat de bestuurder oploopt wanneer hij in fout is. Deze verzekering is optioneel. Is ze echt nuttig? 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27 feb. 2022 | Leestijd: 6 min

Het principe is misschien verrassend, maar de BA-autoverzekering dekt geen lichamelijk letsel dat de bestuurder oploopt bij een ongeval wanneer hij in fout is of wanneer hij alleen van de baan gaat (om welke reden dan ook). Inderdaad, alleen de andere passagiers van de auto zijn gedekt, evenals derden.

Deze situatie houdt in dat bij lichte of ernstige verwondingen, de medische kosten van bestuurder ‘in fout’ niet worden vergoed. Betekent dit dat alle kosten voor rekening van de desbetreffende bestuurder zijn? Niet helemaal, want de sociale zekerheid komt uiteraard tussen op de klassieke manier, terwijl eventuele ziekenhuiskosten gedekt zullen worden door de hospitalisatieverzekering van de betrokkene, als hij die heeft (bij de mutualiteit is dat ook een optie). Als het schadegeval echter optreedt op weg naar het werk, is het de verzekering van de werkgever (verzekering werkongevallen) die de kosten dekt.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat is het nut?

Moeten we daarom een bestuurdersverzekering afsluiten zoals die door de maatschappijen wordt aangeboden? Vooral omdat ze alleen het deel omvat dat niet onder het socialezekerheidsstelsel valt. Eigenlijk is ze helemaal niet zinvol bij kleine verwondingen die geen grote kosten en financiële tussenkomst vereisen. In dit geval beschermt de klassieke dekking de bestuurder perfect.

Daarnaast is deze extra bescherming van de bestuurder vooral nuttig bij een ernstig ongeval, omdat alleen al de bedragen die op het spel staan de dekking rechtvaardigen. Inderdaad, sommige kosten kunnen vrij onverwacht zijn, zoals een noodzakelijke aanpassing van het huis na de gevolgen van het ongeval en zelfs een verlies van inkomsten voor de persoon die niet in staat zou zijn om te werken.

Daarnaast dekt de mutualiteit niet altijd de volledige revalidatie bij een ernstig ongeval. De bestuurdersverzekering zal dus een aanvulling vormen op de basisondersteuning van de sociale zekerheid. Ook al is het gelukkig meestal niet zo, toch is het niet ongebruikelijk dat sommige ongevallen leiden tot een schadevergoeding van meer dan 250.000 euro van de verzekeringsmaatschappijen als onderdeel van deze extra bescherming voor de bestuurder. De krant La Libre Belgique geeft aan dat alleen al bij Belfius jaarlijks 400 dossiers van dit type (ernstig ongeval met schadevergoeding van de bestuurder) worden behandeld, dus meer dan één per dag! In dit soort dossiers zijn het vaak ongevallen die hebben geleid tot blijvende invaliditeit.

Welke prijs?

insurance assurance auto verzekering

Maar hoeveel kost een bestuurdersverzekering? De tarieven zijn uiteraard variabel van de ene maatschappij tot de andere, evenals de voorwaarden voor tussenkomst. Maar in totaal kost het iets minder dan 40 euro voor een verzekerd bedrag van 100.000 euro. Als de verzekerde dit bedrag wil verdubbelen, verdubbelt de premie niet noodzakelijk, maar moet hij daarvoor zo’n 15 euro per jaar meer neertellen. Het is dus noodzakelijk om tussen 35 en 75 euro per jaar te spenderen, afhankelijk van de gekozen dekking en maatschappij. Merk op dat sommige verzekeraars dit aanbieden voor ‘goede’ bestuurders, d.w.z. degenen die een laag bonus-malusniveau hebben bereikt en daarom als laag risico worden beschouwd.

Het aantal mensen dat een bestuurdersverzekering heeft afgesloten verschilt van maatschappij tot maatschappij. Deze optie blijft echter erg populair, vooral voor jongere bestuurders. Misschien omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze een groter risico vormen?

Andere bestuurders ook

Het voordeel van een bestuurdersverzekering is dat ze niet nominatief is. Dus ook als een voertuig door een andere persoon wordt bestuurd, is de bestuurder altijd gedekt, wat duidelijk een extra veiligheid is. En deze dekking geldt ook voor de verzekerde of zijn gezin bij het besturen van een huur- of vervangwagen.

Noteer ook dat sommige verzekeraars de reikwijdte van deze bestuurdersverzekering verder uitbreiden. Want de dekking kan de persoon eveneens als fietser, voetganger of gebruiker van het openbaar vervoer beschermen, maar op voorwaarde dan dat deze bij naam wordt gecontracteerd. Er zijn dus vele goede redenen om de optie ‘bestuurdersverzekering’ te nemen. Want, zoals we weten, gebeuren ongevallen niet alleen bij anderen…

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon