Praktische info

Wat te doen als het motorlampje brandt?

Je denkt er wellicht nooit over na, maar wat is de goede reflex als het motorlampje op je dashboard gaat branden? De oorzaken van de problemen kunnen immers veelvuldig zijn. Volg de Gocar.be-gids!

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 dec. 2021 | Leestijd: 4 min

Het dashboard – digitaal of analoog – heeft een groot aantal verklikkerlampjes die meestal zijn uitgeschakeld. Sommige daarvan hebben gewoon een indicatiefunctie, zoals die van het niveau van de ruitensproeier, maar andere zijn echt essentieel om te weten of er een storing of schade dreigt. Dit is het geval met het motorlampje dat een motorafbeelding in profiel weergeeft en vaak oranje of rood gekleurd is. Een eerste aanwijzing: de kleur geeft al een goede indicatie van de omvang van het mogelijke probleem.

Op sommige auto’s licht het lampje vast op, terwijl het op andere kan knipperen om meer aandacht te trekken. Het oplichten kan ook gepaard gaan met een andere instructie, zoals CHECK of STOP.

Advertentie – lees hieronder verder

De oorzaak van het probleem

Het probleem met dit lampje is dat het een groot aantal problemen dekt: het kan elektronische schade zijn, een defecte sensor, een probleem aan de ECU of een echte mechanische storing (cilinders, turbo, kleppen). Bij sommige merken meldt deze sensor zelfs schade aan injectoren of het recyclagesysteem, maar dit is niet overal het geval.

Hoe dan ook, wanneer dit lampje gaat branden, is het beter om direct naar een garage te gaan, zodat de monteur de oorsprong van het probleem kan identificeren. Verder rijden met dit lampje aan houdt namelijk grote risico’s in op schade en kan dus tot hoge reparatiekosten leiden.

Nogmaals, gebruik steeds je gezond verstand en als het aanfloepen van het lampje gepaard gaat met rook, een verdachte geur, abnormale trillingen of slechtere prestaties, is het noodzakelijk om meteen te stoppen en de pechverhelping te bellen om de situatie niet nog erger te maken dan ze al is. Laten we niet vergeten dat het tegenwoordig niet ongebruikelijk is dat een auto vuur vat, ondanks alle beschermingsmiddelen die zijn aangebracht. Het verklikkerlichtje van de motor kan hiervoor ook een indicator zijn.

Olie = stop

Zo bevat een dashboard ook een waarschuwingslampje voor de motorolie en dat wordt gesymboliseerd door een klein rood keteltje waaruit een paar druppels van de kostbare vloeistof stromen. Als dit oplicht, moet je de auto onmiddellijk stoppen. Ook op de snelweg? Inderdaad, probeer zelfs niet de volgende afrit te bereiken en stop meteen op de pechstrook. Als deze indicator aanfloept, staat het oliepeil op zijn minimum is en het zelfs te laat om bij te vullen. Je kan de motor zo gewoon kapot maken. Goed om weten.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie