4x4

4×4 in België: wat is toegelaten?

Hoewel offroad rijden zeker niet onbekend is, geldt dat vaak wel voor de wetgeving eromheen. Deze ‘4×4’ activiteit is namelijk zeer gereguleerd, zodat het beter is goed geïnformeerd te zijn voordat je je op ongebaande paden waagt.

Sébastien Vanhouche  | Gepubliceerd op 21/08/2021 | Leestijd: 2 min

Om op avontuur te gaan, kan je een camper nemen en naar het buitenland reizen om erop uit te trekken, of gewoon de gebaande paden verlaten op slechts een steenworp afstand van thuis. Zoals je wellicht hebt begrepen, zullen we vandaag deze tweede optie en meer bepaald de wetgeving errond bespreken. Om er optimaal van te kunnen genieten, is het inderdaad beter om goed geïnformeerd te zijn over deze sterk gereguleerde activiteit.

Strikte wetgeving! 

In de natuur doen we helemaal niet wat we willen! Als je erop uit wil trekken met je nieuwe 4×4, moet je verplicht het bos vermijden. Boswegen zijn namelijk ten strengste verboden, net als de stranden en duinen van België. Maar veel andere routes zijn nog steeds toegankelijk.

Advertentie – lees hieronder verder

Dan maar in het veld

Terreinrijden in België

Alle paden die velden doorkruisen zijn volledig toegankelijk, net als die aan de rand van het bos.  Zolang er geen boom de doorgang van je voertuig verspert, hoeft je je dus zich geen zorgen te maken. Ten slotte zijn er ook de “verharde” paden, met zowel asfalt als kasseien, die worden beschouwd als wegen en daarom vrij toegankelijk zijn, zelfs als ze een bos doorkruisen.

Een paar uitzonderingen

Er bestaan echter enkele kleine uitzonderingen die toestaan om toch tussen de bomen te rijden. Ten eerste zijn er de privéterreinen die bedoeld zijn voor 4×4-activiteiten. Tegen betaling is het dus altijd mogelijk om met je terreinwagen door de modder te ploeteren. Tot slot mogen clubs ook het bos in, maar enkel onder zeer strikte voorwaarden: slechts één keer per jaar en buiten zon- en feestdagen.

Vertrek voorbereid

tout-terrain en Belgique

De laatste tip die we je kunnen geven, is voorkomen dat je zonder voorbereiding vertrekt. Als je echt geïnteresseerd bent, zijn er organisaties die lesdagen aanbieden om de finesses van het terreinrijden onder de knie te krijgen. Ontdek ze bij jou in de buurt, want vaak zijn er ritten en evenementen dichterbij huis dan je zou denken.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie