Boetes

Met welke trucjes kun je boetes van scancars vermijden?

Scancars veroveren onze steden en schrijven overal boetes uit, soms onder bedenkelijke omstandigheden. Sommige automobilisten hebben echter manieren bedacht om de scanwagens om de tuin te leiden. Wat doen ze precies?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 16 okt. 2023 | Leestijd: 4 min

Scancars zijn niet meer weg te denken uit onze steden. Overal op straat rijden ze rond en delen ze boetes uit aan overtreders die niet voor hun parkeerplaats betaald hebben. Deze nieuwe technologie heeft al veel fouten gemaakt en maakt die wellicht nog altijd. Ze kan bijvoorbeeld moeilijk een geparkeerde van een stilstaande auto onderscheiden, hoewel dit verschil duidelijk in de wegcode staat.

Natuurlijk regent het boetes voor automobilisten. Alleen al in Luik rijden er bijvoorbeeld twee scancars rond. In 2022 bekeurden ze 158.727 voertuigen (met een GAS-boete). Met andere woorden: de auto verdient zichzelf snel terug, vooral omdat veel politieagenten van deze taak verlost worden.

Advertentie – lees hieronder verder

Beperkingen benutten

De scanners van scancars gebruiken computerprogramma’s die gekalibreerd moeten worden zodat ze werken binnen de wettelijk gedefinieerde bevoegdheden. De scanner identificeert voertuigen bijvoorbeeld aan de hand van hun nummerplaat: als de parkeerplaats betaald werd, is er geen probleem. Maar als de parkeertijd overschreden wordt, volgt een boete. Natuurlijk gebeurt dat ook als het voertuig zonder toestemming in een bewonerszone geparkeerd staat.

Een scancar grijpt echter niet in als er foutief geparkeerd wordt. Met andere woorden, als het voertuig de wet overtreedt door te parkeren op een bushalte, een plaats voor personen met een beperking, een fietspad, een middenberm enzovoort. Al deze locaties worden genegeerd door de scanauto’s. Het is de taak van de politie om foutparkeren te bestraffen. 

scancar2

Sommige automobilisten hebben begrepen dat ze foutief kunnen parkeren en zo de scancars ontwijken. Ze parkeren zelfs opzettelijk foutief om te voorkomen dat ze een boete krijgen. Dit is natuurlijk een riskant spelletje, want de kans bestaat altijd dat een politiewagen of -motor patrouilleert en de overtreder bestraft. Het kat-en-muisspel houdt dus nooit op. En het wordt nog minder leuk als de politie besluit om te takelen. Dan wordt het een gepeperde rekening.

Paspop

Een Brusselse automobilist bedacht onlangs een andere truc om de scancars te omzeilen. Hij deelde het op sociale netwerken, wat veel aandacht kreeg. Om de algoritmes om de tuin te leiden, kwam deze bestuurder op het ingenieuze idee om in de geparkeerde auto een paspop te plaatsen op de bestuurderszetel. Zo denkt de scanauto dat er een persoon in de auto zit en omdat het een stop-situatie is, bekeurt hij de auto niet. Je moet er maar aan denken.

Op vraag van Sud Presse reageerde Parking.Brussels scherp op de situatie door te verklaren dat de truc ‘illegaal’ is en misschien wel werkt met scanauto’s, maar niet met agenten te voet. Die laten zich niet misleiden. Prima, maar we zien niet in hoe de techniek illegaal zou zijn en hoe de bestuurder hiervoor vervolgd zou kunnen worden. Tenzij Parking.Brussels een voorbeeld wil stellen door een overtreder voor de rechter te dagen. Maar dan moeten ze ook de rechter overtuigen… om niet te lachen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon