Buzz

Nu al een Lucid Air in de fik…

Er werd vanuit de VS zopas melding gemaakt van een compleet uitgebrande Lucid Air, de elektrische berline die de anti-Tesla Model S wordt genoemd. Wat is daar exact gebeurd?

Geschreven door Joris Bosseloo | 29/04/2022

Het antwoord op die vraag kunnen we jammer genoeg nog niet geven. Het incident vond plaats in Massachusetts, aan de oostkust van de Verenigde Staten (boven New York en Connecticut), en heeft betrekking op een compleet fout afgelopen transport van een Lucid Air Dream Edition, de topversie van de EV die ook in België op de markt zal komen.

Hoewel we er meteen vanuit gingen dat de oorzaak van de brand met de auto zelf te maken had, zou het tegendeel weleens kunnen kloppen. Het onderzoek naar de vlammenpartij is nog niet afgerond, maar volgens Lucid Motors suggereren de eerste verslagen dat de brand in het motorcompartiment van de vrachtwagen is begonnen.

Lucid Air camion

Na deze tweet nam Carscoops contact op met zowel het Amerikaanse automerk als met de brandweer van Bridgewater, maar een concrete uitleg heeft de website nog niet gekregen. Of Lucid Motors gelijk zal krijgen, valt dus af te wachten. Op de Facebook-pagina ‘Highway to Hell’, waarop weinig aan de verbeelding overlatende foto’s van de brand werden gedeeld, staat dan weer dat het maar liefst vier uur duurde alvorens de brand geblust kon worden omdat het batterijpakket van de sedan telkens opnieuw vuur bleef vatten.

Over dit fenomeen werd al vaak gerapporteerd: lithium-ionbatterijen zorgen voor kopzorgen bij pompiers en die laatsten moeten een grote waterbak ter plaatse krijgen om de wagen in onder te dompelen… wat ook deze keer gebeurd is.


Niet de eerste EV-brand…

Gelijkaardige voorvallen komen wel vaker (en met de tijd meer) in het nieuws voor. We hebben kennis van Tesla’s die in brand vlogen, alsook van een VW ID.3, en Chevrolet heeft zelfs al opgeroepen om niet te dicht naast hun Volt te parkeren. En laat ons vooral ook de Felicity Ace niet vergeten, het vrachtschip vol peperdure luxewagens dat naar de bodem van de oceaan is gezonken… ook nadat er brand ontstond door een elektrische auto aan boord.

Niet verwonderlijk is brandgevaar een ‘hot item’ geworden bij bezitters en gebruikers van ondergrondse parkeergarages, die EV’s liever kwijt dan rijk zijn. Maar of elektrische auto’s effectief sneller in brand vliegen dan gewone modellen? Het antwoord daarop ontdek je in dit artikel.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook