Automerken klagen over trage groei Europees laadnetwerk

Europa heeft dringend meer laadstations nodig, wil het zijn ambitieuze elektrische omschakeling tot een goed einde brengen. Dat is de boodschap van meerdere automerken na een diepgaand onderzoek van Bloomberg. Toch is er één automerk dat niet klaagt.  

Gepubliceerd op 27 maart 2024
Leestijd : 4 min

Deel

Automerken klagen over trage groei Europees laadnetwerk

Weliswaar neemt het aantal oplaadstations voor elektrische auto’s toe in Europa, het houdt amper gelijke tred met de snelle groei van elektrische voertuigen. Dat verontrust de autofabrikanten. Ze vrezen dat de verkoop van hun elektrische modellen nog méér wordt gehinderd als de uitrol er geen vaart bij krijgt.

Verschillende grote automerken hebben hun zorgen geuit na de resultaten van een onderzoek van Bloomberg New Energy Finance waaruit blijkt dat de elektrificatie sneller verloopt dan de infrastructuurontwikkeling. Martin Sander van Ford waarschuwt dat, zonder significante verbeteringen, niet alle consumenten in 2035 overal in Europa elektrisch kunnen rijden, maar dat is wel het omschakelpunt waarop enkel nog de verkoop van emissievrije auto’s is toegestaan.

ACEA_laadstatistiek

Wat met bidirectioneel laden?

Bij Renault is het Luca de Meo die olie op het vuur gooit. Hij wijst erop dat er een ernstig tekort dreigt aan geschikte laadstations voor bidirectioneel laden, het systeem waarbij elektrische auto’s hun stroom afgeven aan het netwerk (of aan de stroomkast thuis), waardoor ze piekuren helpen opvangen, en hun eigenaars de mogelijkheid bieden om een centje bij te verdienen aan hun batterij-auto door te profiteren van prijsschommelingen. De Renault R5 E-Tech kan dit, net zoals de verwachte Neue Klasse van BMW en sommige ID.-modellen van Volkswagen.

Advertentie – lees hieronder verder

De Meo pleit voor een uniform oplaad- en betaalsysteem, vergelijkbaar met de mobiele telecommunicatiestandaard gsm, en roept op tot meer samenwerking in de sector. Daarvoor schreef hij zelfs een twintig pagina’s tellende brief aan de Europese bewindvoerders, met een oproep voor een versterkt fort van Europees geënte automerken die de Aziatische opmars moeten stuiten. Het mag zeker niet los gezien worden van de programmapunten voor de komende Europese verkiezingen. De tijd is rijp.

Nu, het laadsysteem met CCS2-koppeling heeft Europa al een tijdje gestandaardiseerd – in tegenstelling tot Amerika waar Tesla met zijn NACS zo stilaan als winnaar uit de bus lijkt te komen nadat alle grote merken er zich een na een achter scharen. Ook het betaalsysteem heeft Europa al aangepakt, waarbij het eist dat er real time prijzen worden geafficheerd en er altijd met kredietkaart kan worden betaald. Maar iedereen is het erover eens dat er op termijn gebruiksvriendelijke alternatieven voor de pasjes moeten komen. De uitbouw van een adequaat netwerk speelt natuurlijk een voorname rol, toch mogen we niet uit het oog verliezen dat EV’s in 80% van de gevallen thuis of op het werk laden.

Dat Tesla zich niet bij de klagers aansluit, mag niet verwonderen. Al vanaf het begin zette het merk in op zijn eigen Superchargernetwerk, vanuit de wetenschap dat het zonder die – doordachte – mogelijkheid zijn auto’s nooit aan de straatstenen kon slijten. Vandaag boogt het merk op meer dan 1.100 snelladers verspreid over Europa. Wereldwijd zijn het er zelfs 5.800.

Mercedes-HPC

Bank vooruit voor België

De automerken houden het niet bij een verbaal protest. Onder hen zijn al meerdere tot actie overgegaan en in de weer met hun eigen netwerk, gemodelleerd op Tesla. Mercedes mikt op een netwerk van 10.000 snelladers tegen 2030, waarvan er in Europa dit jaar al 200 operationeel moeten zijn. Helemaal in lijn met het imago van het merk wordt het zelfs een comfortabele beleving. Ook Renault zit op de kar. Met een lager investeringsbudget, zal het een netwerk uitrollen met de hulp van zijn dealerships dicht bij grote verkeersaders. Dat scheelt in de aankoop van land en faciliteiten. Het merk mikt op 200 snellaadstations met een capaciteit van 400 kW.

België is trouwens niet slecht bezig met de uitrol van zijn laadnetwerk. Met een duwtje in de rug van de fiscaliteit, is het aantal AC-laadpunten vorig jaar verdubbeld tot 41.903 stuks. Het aantal snellaadpunten schoot vorig jaar zelfs als een pijl omhoog en verdriedubbelde bijna tot 2.460 in totaal. Het European Alternative Fuels Observatory, het orgaan dat voor de Europese Commissie de ontwikkelingen op het continent op de voet volgt, gaf ons land zelfs een pluim voor die prestatie.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
51.827 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.827 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.