Economie

Waarom de daling van de brandstofprijzen niet zal blijven duren. Nu nog snel voltanken!

Woensdag 22 februari dalen de prijzen aan de pomp weer. Maar dit zal wellicht niet blijven duren, want alle lichten staan op rood voor de tarieven van aardolieproducten. En dit is de oorzaak daarvan.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 22 feb. 2023 | Leestijd: 4 min

De afgelopen weken zijn de brandstofprijzen sterk gedaald. Inderdaad, op drie maanden tijd is de prijs van diesel bijvoorbeeld met -53 eurocent gezakt, wat een daling is van 25%! Ook de prijs van benzine heeft een flinke daling gekend: -20 eurocent sinds november en zelfs -40 eurocent als we vergelijken met de hoogste prijs in juni 2022, toen die op 2,155 euro per liter stond. 

Deze woensdag, 22 februari 2023, is er een nieuwe daling ingevoerd. De prijs per liter benzine zakte verder met 2,3 eurocent voor super 95 en 1,3 eurocent voor super 98. De prijs van diesel wijzigt echter niet en blijft op maximaal 1,756 euro voor een liter. Dit betekent dat de pompprijzen weer op het niveau van voor de crisis staan.

Advertentie – lees hieronder verder

pompe-01

Zal deze situatie aanhouden?

De brandende vraag is natuurlijk of deze koersdaling zal aanhouden of de prijzen zich op zijn minst zullen stabiliseren. Natuurlijk is het altijd riskant om te veel te speculeren of analyseren, maar gezien de geopolitieke situatie lijkt het erop dat alle parameters rood zijn voor de brandstofprijzen. De kans is dus groot dat de tarieven de komende dagen of weken weer gaan stijgen.

De situatie is dus inderdaad zorgwekkend, vooral omdat China uit zijn zero-covid-beleid is gekomen wat de vraag verder zal stimuleren en de prijzen nog meer omhoog zal trekken. Ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is deze mening toegedaan en voorspelt met deze heropening van het land een record op vlak van economisch herstel. Dit Chinese economische herstel wordt ook weerspiegeld in het toerisme met de hervatting van toeristische vluchten van en naar China. Dit zal eveneens wegen op de brandstofprijzen. 

road-noise-01

Recessie?

Hoewel veel waarnemers het erover eens zijn dat het spook van een recessie aan het verdwijnen is, blijft de vrees hiervoor voelbaar en in deze context blijft de aanhoudende stijging van de referentierentes van de centrale banken als leidraad dienen voor de olieprijzen. Zo leidde het herstel van het vliegverkeer deze week al tot een stijging van de prijs van het vat ruwe olie (Brent 83,15 dollar). 

Deze situatie van stijgende prijzen is eigenlijk vrij voorspelbaar, omdat ook de productie kan verminderen: OPEC + heeft zijn dagelijkse productie al in oktober 2022 verlaagd en Rusland heeft aangekondigd hetzelfde te zullen doen (ongeveer 500.000 vaten per dag) vanaf maart 2023. Dit is Poetins reactie op de door het Westen opgelegde prijsplafondmaatregelen. Als een grondstof zeldzamer is, zal ze duurder worden. Dus nu nog snel gaan tanken!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon