Elektrisch

Stella Vita: camper op zonne-energie

Studenten van de TU Eindhoven in Nederland hebben een elektrische camper ontwikkeld met een rijbereik van meer dan 700 kilometer. Zonnepanelen met een oppervlak van 17,5 m2 maken deze kampeerwagen volledig zelfvoorzienend op vlak van energie.

Geschreven door Alain De Jong  | 17/09/2021

Solar Team Eindhoven stelt de Stella Vita daarom voor als “een rijdend huis op zonne-energie om te koken, slapen en werken”. Dit is inderdaad een bijzonder elektrisch voertuig, want dankzij de grote oppervlakte aan zonnepanelen kan het zijn elektriciteit volledig zelf opwekken en is het dus niet afhankelijk van laadpalen onderweg.

Door de omvang van de zonnepanelen en de batterij zou er steeds genoeg energie aan boord moeten zijn om te kunnen rijden én leven.

1.096 zonnecellen

Camping Car électrique Stella vite

Het dak van de Stella Vita is namelijk één groot zonnepaneel, waaronder zich nog twee andere exemplaren bevinden die kunnen worden uitgeschoven als het voertuig stilstaat. Daardoor ontstaat een oppervlak van 17,5 m2 aan zonnepanelen met 1.096 zonnecellen, zodat er op een zonnige dag zelfstandig een behoorlijke hoeveelheid aan stroom kan worden geproduceerd. Als de batterij van 60 kWh volledig is opgeladen zou deze kampeerauto zo’n 730 km ver kunnen geraken vooraleer hij weer aan de stekker moet.

Deze kampeerauto is behoorlijk laag en gestroomlijnd om zo efficiënt en energiezuinig te kunnen rijden. Maar op een standplaats kan het dak opgetild worden, zodat er binnenin een zeer comfortabele leefruimte ontstaat waarin je kan koken, slapen, wonen en werken. Dankzij de zonnepanelen wordt er ook steeds genoeg stroom opgewekt om te kunnen douchen, koken, televisiekijken of smartphones en computers op te laden.

Trip naar Zuid-Spanje

Camping Car électrique Stella vite

Om de mogelijkheden van de Stella Vita te testen en te demonstreren zullen de studenten van de TU Eindhoven deze maand een reis maken van Nederland naar het zuiden van Spanje over een afstand van ongeveer 3.000 km. Hiermee wordt weer een nieuwe stap gezet in de elektrificatie van ons vervoer in de toekomst.

Want als een elektrische kampeerauto erin slaagt om een reis naar het zuiden van Europa te maken, waarom zouden we ons dan nog zorgen moeten maken over de haalbaarheid van onze dagelijkse verplaatsingen met een elektrische wagen?

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's