Elektrisch

Zwitserse vrachtwagen rijdt 1099 km op één batterijlading

Zegt Futuricum je iets? Waarschijnlijk niet. Het is een Zwitsers vrachtwagenmerk dat een nieuw record heeft gevestigd: 1099 km rijden op één batterijlading. 

Geschreven door David Leclercq | 10/09/2021

Er is dus weer een nieuw record gevestigd: een 100% elektrische vrachtwagen heeft onlangs 1099 km afgelegd op één batterijlading. Het recordvoertuig is afkomstig van het Zwitserse merk Futuricum en zette deze prestatie neer op het snelheidsovaal van bandenfabrikant Continental, de Contidrom in Buchholz (Hannover). Futuricum en Continental werkten voor dit record ook samen met een specialist in de logistieke sector, DPD.

392 rondjes van 2,8 km

Om de 4,5 uur losten de twee piloten elkaar af en in totaal voltooiden ze 392 ronden met een gemiddelde snelheid van 50 km/u. De organisatoren verduidelijkten echter dat de weersomstandigheden niet ideaal waren: de buitentemperatuur bedroeg slechts 14°C en het was winderig. Het was dus 23 uur zwoegen om dit record te bereiken en zo de afstand van 1099 km op één batterijlading af te leggen.

680 kWh voor 19 ton

Als we kijken naar het voertuig dat werd gebruikt, zien we dat om een vrachtwagen van 19 ton van het Zwitserse merk Futuricum gaat, een oplegger die al wordt gebruikt door de vervoerder DPD. De Volvo-verbrandingsmotor werd hierin verwijderd en vervangen door een elektromotor van 680 pk.  Deze krachtbron was aangesloten op een accu met een verbazingwekkende capaciteit van 680 kWh, de grootste accu ooit in een Europees voertuig.

Het record werd natuurlijk mogelijk gemaakt met de hulp van Continental, dat de Efficient-banden voorzag van een verlaagde rolcoëfficiënt om de wrijving met het asfalt en dus ook het energieverbruik te beperken. Hinnerk Kaiser, hoofd van de ontwikkeling van bus- en vrachtwagenbanden bij Continental, zei dat de opkomst van de elektromobiliteit steeds meer het belang benadrukt van banden met een lage rolweerstand, waardoor een hogere levensduur en een lager brandstofverbruik wordt verkregen. Dit is een van de bepalende factoren voor de levensvatbaarheid van elektrische bedrijfsvoertuigen, maar ook voor privévoertuigen. Uiteraard waren vertegenwoordigers van het Guinness Book aanwezig om het record te valideren.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's