Wat zegt de wet?

4 richtingaanwijzers gebruiken: Wanneer wel en wanneer niet?

Sommige bestuurders gebruiken hun vier pinkers wel eens tegelijk als ze ergens zomaar stoppen of als ze ‘fout’ parkeren. Is dat wel toegelaten? Wanneer mag je deze waarschuwingslichten eigenlijk gebruiken?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat | 01/11/2019

Heel wat automobilisten weten niet wanneer het precies toegelaten is om hun vier richtingaanwijzers tegelijk te gebruiken. Vandaar dat we de regels die in dat verband van toepassing zijn nog even op een rijtje zetten.

Wanneer mag het?

Advertentie

Het gelijktijdige gebruik van de vier richtingaanwijzers van je auto is slechts in een beperkt aantal gevallen toegelaten. De wet zegt vooreerst dat voertuigen voor schoolvervoer ze mogen gebruiken om te signaleren dat ze kinderen laten in- of uitstappen. Je mag de waarschuwingslichten ook gebruiken als je wagen in panne staat of als er sprake is van een verlies van lading op de openbare weg.

Gevaarlijke situatie

Een ander geval waarin je je vier richtingaanwijzers tegelijk mag gebruiken, is om de andere weggebruikers te wijzen op een dreigend gevaar voor een ongeval. Dit is bijvoorbeeld het geval als je achteraan in een file terechtkomt.

Ook als je het slachtoffer wordt van een geval van verkeersagressie of een carjacking mag je je vier richtingaanwijzers gebruiken om de ‘daders’ op de vlucht te trachten te jagen.

En bij parkeren?

Je mag je 4 richtingsaanwijzers dan weer niet gebruiken als je verkeerd parkeert of bij het laden en lossen. Doe je dat toch dan riskeer je, los van de eventuele boete voor het verkeerd parkeren, ook nog een boete voor het verkeerd gebruik van je waarschuwingslichten.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's