Bedrijfswagen inleveren, vergoeding betalen?

Als je arbeidsovereenkomst eindigt moet je je bedrijfswagen teruggeven aan je werkgever. Je werkgever kan je hierbij geen ‘extra’ vergoeding vragen. Dat blijkt uit een arrest van het arbeidshof te Brussel.

Gepubliceerd op 3 november 2016
Leestijd : 2 min

Partagez

Wat was er gebeurd?

Een bediende kreeg van zijn werkgever een bedrijfswagen ter beschikking. De werkgever leasde het voertuig. In de arbeidsovereenkomst nam hij een clausule op waarbij de werknemer zich ertoe verbond het leasecontract persoonlijk over te nemen als hij uit dienst zou treden.

Enige tijd later maakte de bediende inderdaad een einde aan de arbeidsovereenkomst. Hij gaf de wagen terug aan de werkgever en weigerde de leasingovereenkomst over te nemen. De werkgever zette het leasecontract stop. De leasemaatschappij vroeg een verbrekingsvergoeding. De werkgever betaalde deze en vorderde ze terug van de werknemer. Deze weigerde de vergoeding te betalen.

Wat besliste de rechter?

Het arbeidshof gaf de werknemer gelijk. Volgens het arbeidshof is een bedrijfswagen een hulpmiddel dat de werkgever aan de werknemer ter beschikking stelt. Bij het einde van de arbeidsovereenkomst moet de werknemer de auto teruggeven aan de werkgever. De werkgever kan de werknemer niet bijkomend verplichten om de beëindigingvergoeding voor het leasecontract ten laste te nemen. Een clausule in de arbeidsovereenkomst die zo’n verplichting opneemt is nietig.  

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

Op het moment dat je arbeidsovereenkomst eindigt, moet je je bedrijfswagen teruggeven aan je werkgever. Je werkgever kan je geen extra vergoeding aanrekenen omdat bijvoorbeeld de leasing wordt stopgezet. Als er in je arbeidsovereenkomst een bepaling staat die je toch verplicht zo’n vergoeding te betalen is die clausule niet geldig. Hou er rekening mee dat je wel eventueel aansprakelijk kan zijn voor schade die je aan het voertuig toebracht. 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.