Dit kan je doen als een verkeerskussen ‘te hoog’ is

Je rijdt geregeld op een plaats waar er verkeerskussens werden geplaatst op de weg. Volgens jou is de hoogte van deze kussens niet conform aan de wettelijke voorschriften. Wat kan je in dat geval doen?

Gepubliceerd op 30 januari 2018
Leestijd : 2 min

Partagez

Heel wat verkeerskussens en verkeersdrempels voldoen niet aan de wettelijke voorschriften qua afmetingen. Wat zijn in dat geval je rechten?

Waarvoor dient het?

Een verkeerskussen heeft als doel het autoverkeer te remmen. Door de afmetingen van zo’n kussen kunnen bussen en vrachtwagens er wel overheen rijden zonder hinder van het kussen te hebben, maar auto’s niet. Ook fietsers worden door zo’n kussen niet gehinderd.

Er zijn wettelijke voorschriften

Er bestaan wettelijke voorschriften rond de afmetingen die zo’n kussen moet hebben. Zo wordt een breedte tussen 1,75 m en 1,90 m voorgeschreven. Qua hoogte wordt aangegeven dat deze 6 à 7 cm dient te zijn. 7 cm is daarbij een maximum hoogte.

Advertentie – lees hieronder verder

Bovendien bestaan er strikte wettelijke spelregels over de wegen waarop deze drempels mogen worden aangebracht. Zo mogen ze bijvoorbeeld alleen op plaatsen worden aangelegd waar een snelheidsbeperking van 50 km per uur geldt. Ze mogen bijvoorbeeld ook niet een bocht worden aangelegd.

Niet volgens de normen

Lijd je schade door over een verkeersdrempel te rijden, dan kan je nazien of die aan de wettelijke voorschriften voldoet. Blijkt dat niet het geval te zijn dan kan je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor je schade. Veelal is dat de gemeente of de stad waar de drempel is gelegen. Als je zelf te hard over de drempel reed dan zal men wellicht zeggen dat je schade uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid is.

Het kussen ‘ontwijken’ door over een volle witte lijn te rijden mag je integendeel niet doen, en dit zelfs niet als het kussen volgens jou niet voldoet aan de wettelijke voorschriften. Een doorlopende streep betekent namelijk dat het iedere bestuurder verboden is deze te overschrijden. Bovendien is het verboden links van een doorlopende streep te rijden wanneer deze de twee rijrichtingen scheidt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.