Wat zegt de wet?

Hoe moet je kinderen correct vastgespen in de auto?

Als je minderjarige kinderen meeneemt in je auto moet je ze correct vastmaken. Je moet ook soms een kinderzitje gebruiken. Met welke spelregels moet je rekening houden?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 21 sep. 2018 | Leestijd: 2 min

Uit onderzoek blijkt dat één op de twee kinderen niet correct wordt vastgegespt in de auto. Als je je niet aan de spelregels houdt riskeer je dat je kind bij een ongeval of bij bijvoorbeeld een bruusk maneuver gewond raakt. Je riskeert ook een boete.

Kinderzitje nodig?

Als je kinderen vervoert die kleiner zijn dan 1,35m, dan moet je dat doen in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Vervoer je kinderen die 1,35 meter of groter zijn, dan heb je de keuze een gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem te gebruiken. Meer info vind je op de site kinderenindeauto.be.

Advertentie – lees hieronder verder

Er zijn uitzonderingen

Op de voorgaande regel geldt een uitzondering als je maar occasioneel eens een kind meeneemt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je de kinderen van de buren eens gaat afhalen op school.  Kinderen vanaf drie jaar mogen dan toch met de gewone gordel vastgezet worden als er geen geschikt kinderbeveiligingssysteem aanwezig is in de auto. Ze mogen dan niet voorin zitten.

Mag je een kind vooraan laten zitten?

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht mogen kinderen wel degelijk vooraan zitten in de auto ongeacht hun leeftijd als ze maar correct vastgemaakt worden. Op deze regel bestaat een uitzondering als de plaats vooraan in de auto uitgerust is met een frontale airbag. In dat geval is het verboden het kind in een autozitje tegen de rijrichting in te zetten, behalve als de airbag uitgeschakeld is.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon