Wat zegt de wet?

Mag je je bedrijfswagen verder gebruiken als je ziek bent?

Je werkgever stelt je een auto ter beschikking die je ook voor privé doeleinden mag gebruiken. Kan je werkgever vragen dat je de wagen inlevert als je ziek bent? Wat gebeurt er als je opnieuw begint te werken?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 23 okt. 2015 | Leestijd: 2 min

Als je een bedrijfswagen hebt die je ook privé mag gebruiken, dan maakt dit deel uit van je loon. Het is een voordeel van alle aard. Als je ziek wordt dan wordt je arbeidsovereenkomst geschorst. Je krijg dan gedurende een bepaalde periode een gewaarborgd loon. In die periode mag je werkgever de bedrijfswagen niet terugvragen en kan je die verder blijven gebruiken.

Mag je de wagen alleen gebruiken als werkinstrumenten niet voor privé doeleinden, dan mag je hem in periodes dat je ziek bent niet meer gebruiken.

Advertentie – lees hieronder verder

Je bent langdurig ziek

Is de periode waarin hij je een gewaarborgd loon moet betalen verstreken, dan is je werkgever je geen loon meer verschuldigd. Hij moet je dan ook geen voordelen van alle aard meer geven en kan de wagen wel terugvragen. Hij kan dan bijvoorbeeld diegene die je vervangt verder met de auto laten rijden. Eens je terugkomt in het bedrijf moet je werkgever je dezelfde wagen (of een gelijkwaardige) teruggeven.

Bekijk de car policy

In het bedrijf waar je werkt kan een car policy bestaan. Je werkgever kan daarin een bepaling opnemen over wat er gebeurt met de wagen in periodes dat je langdurig afwezig bent. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat je de wagen ook tijdens een langdurige afwezigheid mag behouden mits je een bijdrage betaalt. Kijk dan ook de policy na om te weten wat je rechten zijn.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon