Wat zegt de wet?

Wie betaalt de schade als je slipt met je wagen?

Door ijzel of sneeuw op de weg slipt je wagen. Je komt daarbij in een gracht of tegen een boom terecht. Wie betaalt in dat geval de schade die je aan je wagen lijdt?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 26 jan. 2018 | Leestijd: 3 min

De winter is weer in het land. Het gladde wegdek dat hierbij kan ontstaan, zorgt elk jaar weer voor een flink aantal slippartijen soms ook met aanzienlijke schade. Wat zijn je rechten als je dat zelf voor hebt?

BA-verzekering komt niet tussen

Je verplichte aansprakelijkheidsverzekering zal niet tussenkomen om je schade te vergoeden. Die verzekering vergoedt namelijk alleen maar de schade aan derden die jij veroorzaakt. Kom je bijvoorbeeld met je slippende wagen terecht tegen een andere wagen en raakt die beschadigd, dan zal je verzekeraar de eigenaar van de andere wagen vergoeden als jij voor het ongeval aansprakelijk was.

Advertentie – lees hieronder verder

Omnium verzekerd?

Als je je wagen omnium verzekert dan kan je de schade die je bij de slippartij leed op deze verzekeraar verhalen. Weet wel dat er een franchise van toepassing kan zijn. Het is dan ook belangrijk je polis na te kijken om te weten hoever de dekking precies gaat.

De overheid aansprakelijk stellen?

Je kan proberen de overheid aansprakelijk te stellen voor je schade door te zeggen dat die op de weg in kwestie had moeten strooien. De overheid heeft als namelijk als plicht om enkel wegen die voldoende veilig zijn voor het verkeer open te stellen. Het gedrag van de overheid moet daarbij getoetst worden aan wat van een redelijke en voorzichtige overheid geplaatst in dezelfde omstandigheden kan worden verwacht.

Als de overheid de gevaarsituatie niet kende en die niet hoefde te kennen of ze gelet op het tijdsverloop in de onmogelijkheid was om adequate maatregelen te nemen om het probleem op te lossen, gaat zij bijvoorbeeld vrijuit. Niet (tijdig) strooien kan dus de aansprakelijkheid van de overheid meebrengen doch dat is zeker niet automatisch en steeds het geval.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon