Wat zegt de wet?

Wie betaalt schade aan je wagen door een afgebroken tak?

Je parkeert je wagen onder een boom. Bij je terugkomst stel je vast dat er een tak afbrak die op je auto terechtkwam. Wie draait er in dat geval op voor de schade? Het hof van beroep in Brussel verduidelijkt dit.

Juridat | Gepubliceerd op 29 mei 2018 | Leestijd: 2 min

Wat was er gebeurd?

Een man parkeerde zijn auto op de parking van het BLOSO-terrein in Hofstade. Toen hij terug bij zijn wagen kwam, stelde hij vast dat daar een tak was opgevallen. De schade aan het voertuig was aanzienlijk. De man meende dat de verzekeraar van BLOSO de schade aan de wagen moest vergoeden en stapte uiteindelijk zelfs naar de rechtbank.

Wat besliste de rechter?

Voor het hof van beroep in Brussel kreeg de eigenaar van de auto gelijk. Volgens het hof van beroep toonde het feit dat er een tak uit een boom viel aan dat er een gebrek was aan de boom. De bewaarder van de boom is daar volgens de rechter aansprakelijk voor. Dit was hier BLOSO. Omdat BLOSO verzekerd was kon de schade uiteindelijk verhaald worden op de verzekeraar.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

Als een tak uit een boom valt op een geparkeerde auto, kan de bewaarder van de boom daarvoor wel eens aansprakelijk gesteld worden. Is deze verzekerd, dan kan de schade verhaald worden op de verzekering. Als slachtoffer moet u de feiten en de schade wel kunnen bewijzen.

Op die regel bestaan enkele uitzonderingen. Zo kan de uitbater van een parking zich bijvoorbeeld exonereren voor schade aan voertuigen die zich daar parkeren. Ook kan de bewaarder van de boom bijvoorbeeld vrijuit gaan als er sprake was van een abnormale weersituatie (denk onder andere maar aan een zeer zware storm).

Brussel, 16 december 2008, www.juridat.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon