Praktische info

De kunst van het tiphielen

Nog nooit van de tiphieltechniek gehoord? In racewagens of bepaalde klassieke auto’s heeft het al vaker nut bewezen. Een kort woordje uitleg.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 27 mrt. 2021 | Leestijd: 2 min

Tiphielen gebeurt in de regel in achterwielaangedreven auto’s en bestaat uit het gebruik van beide uiteinden van de rechtervoet om te remmen en te versnellen of, nauwkeuriger gezegd, om tijdens het remmen een gasstoot te geven bij het terugschakelen.

De tiphieltechniek bestaat erin de voet in het draaipunt te gebruiken om tijdens het remmen, op het ogenblik van de overgang naar de lagere snelheid, een dot gas te geven, en tegelijk te vermijden dat de versnellingsbak vastloopt, wat de auto destabiliseert. Als de koppeling wordt losgelaten, zal het toerental van de motor overeenkomen met het toerental van de achterwielen, waardoor deze niet gaan slippen.

Advertentie – lees hieronder verder

Om de tiphieltechniek te doen slagen, moet de bestuurder er dus in slagen om tegelijkertijd de koppeling los te laten en terug te schakelen, en tegelijkertijd een beetje gas geven om de motor opnieuw te doen opleven. Deze helemaal niet voor de hand liggende techniek is alleen uitvoerbaar in wagens waarvan de pedalen niet te ver uit elkaar staan.

Foto: Subaru BRZ

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon