Al enkele jaren draait de trend in auto-interieurs rond schermen. Ze worden gebruikt voor de instrumenten en uiteraard in het midden van het dashboard voor infotainment, maar ook voor andere functies zoals de airconditioning, rijhulpsystemen en telefoonbediening. Het tijdperk van de aanraakschermen begon dankzij Tesla, dat in 2012 de Model S introduceerde met zijn enorme verticale scherm. Sindsdien hebben andere automerken dit voorbeeld gevolgd. Ze kiezen voor minimalistische interieurs die goedkoper zijn om te produceren, aangezien minder fysieke knoppen ook minder kosten betekent.
Maar deze aanpak heeft automobilisten niet overtuigd. Velen vinden het omslachtig en zelfs gevaarlijk om een aanraakscherm te moeten bedienen voor basisfuncties zoals de airconditioning of het geluidsvolume. Deze handelingen vereisen immers veel aandacht van de bestuurder.
Verandering van strategie
De situatie doet automerken nadenken, want geen enkel bedrijf wil uiteraard ingaan tegen de behoeften en verwachtingen van zijn klanten. Tesla kreeg bijvoorbeeld onlangs kritiek op de volledig geautomatiseerde – en slecht functionerende – ruitenwisserbediening, waarbij gebruikers door meerdere menu’s moesten navigeren om ze te bedienen. Dit toont aan hoe de obsessie met automatisering soms belachelijke vormen aanneemt.
Maar genoeg is genoeg, en sommige automerken hebben daarom besloten een stap terug te zetten. Volkswagen is daar een van en gooit zijn strategie helemaal om: het keert terug naar fysieke knoppen voor essentiële bedieningselementen. Andreas Mindt, hoofdontwerper bij Volkswagen, maakte het nieuws bekend. Dit is een terugkeer naar eenvoud, precies zoals klanten willen.
Advertentie – lees hieronder verder
Wanneer?
Deze verandering zal van toepassing zijn op de bediening van het volume, de zetelverwarming, de airconditioning (ventilatie) en de alarmknipperlichten. Maar wanneer gebeurt dit? Er is nog even geduld nodig, want het wordt pas van kracht bij de toekomstige Volkswagen ID.1, die onlangs voorgesteld werd als studiemodel ID. EVERY1.

Voor de pers deed Andreas Mindt een duidelijke mea culpa: “We zullen deze fout nooit meer maken.” Hij erkende dat het volledig verwijderen van fysieke bedieningselementen niet de beste oplossing was. Fysieke knoppen bieden onmiddellijke tactiele feedback, wat bestuurders geruststelt bij het uitvoeren van handelingen, zonder langdurige visuele aandacht te vereisen.
Toch is dit niet de eerste keer dat Volkswagen terugkomt op een eerdere beslissing. Bij de facelift van de Golf 8 werden al fysieke knoppen op het stuurwiel opnieuw ingevoerd, nadat de haptische knoppen frustratie veroorzaakten door onbedoelde bediening. Natuurlijk betekent deze beslissing niet dat schermen volledig verdwijnen. Waarschijnlijk blijven ze zelfs groeien. Soms zijn de meest effectieve oplossingen de eenvoudigste. Hopelijk volgen andere fabrikanten het voorbeeld van Volkswagen, want directe bedieningselementen zijn veel veiliger en efficiënter.
Opvallend is dat Volkswagen hiermee verder gaat dan wat de onafhankelijke crashtestorganisatie Euro NCAP binnenkort vereist. Deze organisatie zal namelijk fabrikanten verplichten om bepaalde fysieke bedieningselementen eenvoudig toegankelijk te maken. Dit geldt voor de richtingaanwijzers, alarmknipperlichten, claxon, ruitenwissers en het noodoproepsysteem (eCall). Veel auto’s hebben deze fysieke knoppen nu al. Vanaf 2026 wordt dit criterium meegenomen in de beoordeling van het onderdeel ‘Driver Engagement’ binnen het Euro NCAP-protocol. Dit betekent dat modellen zonder deze functies niet langer de hoogste score kunnen behalen bij de veiligheidstests van Euro NCAP. De druk neemt dus toe...
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be