Praktische info

Welke garantie heb je op een herstelling aan je wagen?

Stel dat je een herstelling laat doen aan je wagen en enkele maanden nadien duikt hetzelfde probleem op. Kan je dan vragen dat je garagist het probleem dit keer op zijn kosten oplost? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Geschreven door Jan Roodhooft, avocaat (www.ra-advocaten.be) | 04/10/2021

Eerder gaven we al aan op welke garantie je als consument recht hebt als je een nieuwe auto of een tweedehandswagen koopt. Maar welke garantie kan je vragen bij een herstelling aan je auto?

Binnen de garantietermijn

Had de oorspronkelijke herstelling plaats tijdens de wettelijke garantietermijn van twee jaar, dan werd deze garantietermijn opgeschort tijdens de periode die nodig was voor de herstelling. Na de herstelling loopt de garantietermijn gewoon verder, waarbij je nog recht hebt op garantie gedurende de resterende termijn van de wettelijke garantie. Je garagist moet je dus na de herstelling niet opnieuw twee jaar garantie geven en dit zelfs niet op een wisselstuk dat hij desgevallend plaatste.

Advertentie

Een herstelling buiten de garantietermijn

garage

Deed je garagist een herstelling buiten de wettelijke garantietermijn, dan hangt het af van de aard van de herstelling om te weten of je van je garagist twee jaar garantie kan vragen.

Waren het vooral wisselstukken die hij gebruikte bij de herstelling, dan kan je daarop twee jaar garantie vragen. Was integendeel het werk (de installatie) belangrijker, dan is er veeleer sprake van een aannemingsovereenkomst. In dat geval geldt de garantie van twee jaar niet.

Toch kan je ook dan wel eens vragen dat je garagist de herstelling opnieuw doet op zijn kosten op basis van de redenering dat er sprake was van een slechte uitvoering van de herstelling of van een verborgen gebrek.

Je koopt zelf een wisselstuk

Koop je zelf een wisselstuk voor je wagen en herstel je die zelf, dan kan je wel degelijk twee jaar garantie vragen op het wisselstuk in kwestie. Dat geldt echter niet als je het wisselstuk verkeerd behandelde en dat bv. verkeerd plaatste.

Extra garantie? 

Het kan ook gebeuren dat je garagist een bijkomende commerciële garantie gaf op de wagen of de herstelling. Als dat het geval is moet je in de voorwaarden van die garantie kijken of er al dan niet nog sprake is van een garantie op de herstelling en welke aanspraken je daarbij kan laten gelden.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's