Als je als consument een tweedehandswagen koopt bij een handelaar, dan moet die je garantie geven. Onder het mom dat ze garantie geven beperken heel wat handelaars echter de rechten die je hebt.
Twee jaar garantie
Als je als consument een tweedehandswagen koopt van een autohandelaar heb je wettelijk gezien recht op twee jaar garantie. De wet laat de handelaar toe om –in akkoord met jou- de garantie te beperken tot één jaar. Als een handelaar in tweedehandswagens adverteert om te zeggen dat hij één jaar garantie geeft beperkt hij dus eigenlijk je rechten.
Het gebrek moest er al zijn bij de levering
Om van de garantie van twee (of één jaar) te genieten, moet het gebrek al aanwezig geweest zijn bij de levering. De eerste zes maanden na de levering bestaat er een vermoeden dat dat het geval was. Zodra de termijn van zes maanden verstreken is moet jij bewijzen dat het gebrek al aanwezig was bij de levering. Komt het tot een discussie voor de rechtbank dan zal die veelal een deskundige aanstellen.
Advertentie – lees hieronder verder
Wat kan je vragen?
Je kan aan de verkoper in eerste instantie de vervanging of het herstel van de wagen vragen. Jij hebt in principe de keuze. Een uitzondering op die regel bestaat als de toepassing van één van deze sancties niet mogelijk is of buiten verhouding staat tot de andere sanctie (gaat het bv. om een beperkte herstelling dan kan je de vervanging niet vragen).
Als een herstelling of vervanging niet mogelijk is of als ze niet binnen een redelijke termijn of zonder ernstige overlast kan worden uitgevoerd, kan je de ontbinding van de overeenkomst vragen of een prijsvermindering.
Er is nog fabrieksgarantie
Als je een tweedehandswagen koopt waar nog een ‘fabrieksgarantie’ op zit, dan kan je daar als koper verder van genieten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be