Verkeersveiligheid

300 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik in de wagen

Het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde heeft beslist om het voortouw te nemen in acties tegen het gebruik van gsm’s in de auto. Een overtreding kan nu leiden tot het intrekken van het rijbewijs door de politie. Zo mochten op amper twee weken tijd al 300 mensen dat kleinood afgeven… 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18/05/2022 | Leestijd: 2 min

Nultolerantie: dat is de regel die het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde beslist heeft te volgen voor het gebruik van gsm’s tijdens het rijden. Inderdaad, hoewel illegaal, is deze praktijk wijdverspreid in ons land, terwijl we allemaal de effecten ervan kennen: het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden verhoogt het risico op ongevallen met 25%. VIAS geeft aan dat de telefoon verantwoordelijk is voor 8% van de dodelijke ongevallen, terwijl sms-en tijdens het rijden het risico op een ongeval met een factor 12 verhoogt. Naar schatting sterven hierdoor jaarlijks 50 mensen en raken er 4.500 gewond.

Om die reden grijpt het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde strenger in sinds 1 mei, en dit tot 30 juni, door het gebruik van de telefoon tijdens het rijden te bestraffen met een intrekking van het rijbewijs én een boete tot 4.000 euro.

Advertentie – lees hieronder verder

300 intrekkingen op twee weken

Op de RTBF-radio gaf Ine Van Wymersch, procureur des konings van Halle-Vilvoorde, na twee weken een eerste evaluatie van deze actie. En die is verrassend: de politie heeft al 300 rijbewijzen in beslag genomen, wat enorm is. Maar volgens Ine Van Wymersch is het nog niet voorbij, omdat de boodschap nog niet voldoende is doorgedrongen.

La police de l’arrondissement de Bruxelles-Hal-Vilvoorde traque les utilisateurs de téléphones au volant. Et ça fait mal !

Voor de betrokken automobilisten is dit uiteraard een zware klap met verdere gevolgen, want zij zullen in september voor de politierechtbank worden gedaagd waar ze nieuwe sancties riskeren, waaronder een boete van maximaal 4.000 euro en een nieuwe intrekking van het rijbewijs die kan oplopen tot 5 jaar.

De repressie is dus ook bijzonder hard en de vraag is in hoeverre ze effectief zal zijn. Want het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zal vooral de automobilisten zeer boos maken en het vertrouwen in de politie schaden. Hoewel telefoneren tijdens het rijden gevaarlijk is, lijkt het erop dat, in vergelijking met andere overtredingen (rodeo’s op de weg, opzettelijk slippen, overdreven snelheid in de buurt van scholen) deze maatregelen onevenredig zijn.

Een definitieve regel?

Deze nultolerantie-actie is gepland tot 30 juni 2022. Maar de procureur des konings geeft aan dat ze verlengd kan worden, afhankelijk van de evaluatie en de lessen die uit deze ervaring worden getrokken. Er wordt gevreesd dat het intrekken van het rijbewijs voor telefoneren tijdens het rijden dus permanent zou kunnen worden, zoals we eerder al meldden.

Noteer hierbij dat alle bestuurders door deze maatregel worden getroffen en niet alleen de lokale bewoners. Dit betekent dat iedereen die de Ring rond Brussel (R0) gebruikt waarschijnlijk ook op de bon kan vliegen. De werkwijze van de politie is dezelfde: de combi’s rijden in het verkeer en betrappen de gebruikers. Opletten dus!

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie