Iedereen weet intussen dat de telefoon gebruiken achter het stuur verboden is, maar toch lappen we daar nog steeds massaal onze laarzen aan. De voorbije weken controleerde de politie hierop streng en werden vele bestuurders geverbaliseerd. Wie gepakt wordt, betaalt een zware rekening: een boete tot 182 euro, een rijverbod tot 15 dagen en mogelijk een dagvaarding voor de politierechter.
Dat is niet mis. Daarom is het interessant te weten wat juist is toegelaten en wat niet om overtredingen te vermijden. Want is het versturen van een bericht als je stilstaat aan een roodlicht eveneens strafbaar? Mag je de GPS onderweg instellen? Of kan je ook voor eten achter het stuur geverbaliseerd worden?
Het begrip ‘stilstaand voertuig’
Het klopt dat je handenvrij mag bellen, maar hierbij mag je je handen niet gebruiken om een nummer te vormen. Dat betekent dus ook dat je geen bericht mag sturen terwijl je rijdt, ook niet als je stopt aan een roodlicht of in een file.
Advertentie – lees hieronder verder
De wet bepaalt namelijk dat behalve wanneer een voertuig ‘stilstaat of geparkeerd’ is, een bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag gebruiken, vasthouden of manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is. Belangrijk hierbij is dat met een ‘stilstaand voertuig’ geen wagen wordt bedoeld die voor een rood verkeerslicht stopt, maar wel “een voertuig dat volledig stilstaat voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van bepaalde zaken”.
Het instellen van de GPS onderweg is dan weer wel toegelaten, zolang hij ingebouwd is of in een houder zit. Wel is het aangewezen om de bestemming vooraf in te tikken of daarvoor aan de kant te gaan staan. Anders riskeer je afgeleid te worden. De verkeerswet bepaalt namelijk ook in artikel 8.3 dat “de bestuurder steeds in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig goed in de hand moet hebben”.
Gezond verstand gebruiken
Dezelfde bedenking geldt voor het instellen van de radio of eten achter het stuur. Deze handelingen zijn niet strikt verboden door de wetgever. Het belangrijkste is dat je niet afgeleid bent en je de auto degelijk kunt besturen. Maar als de politie merkt dat je toch vreemde manoeuvres maakt, kunnen ze je wel verbaliseren. Het is dus vooral een kwestie van je gezond verstand gebruiken.
Drinken van een blikje of een appel eten is normaal te verantwoorden, maar een pak friet met sauzen achter het stuur verorberen gaat dan weer een stap te ver. Hetzelfde geldt voor jezelf schminken achter het stuur, waarbij je in de spiegel en niet naar de weg kijkt, of het stellen van seksuele handelingen met de passagier onderweg. Maar dat zal wel voor iedereen duidelijk zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be