De afgelopen weken is er in ons land erg veel vocht en kou. Die combinatie leidt tot dikke mist die niet per se verdwijnt gedurende de dag, waardoor het moeilijk is voor automobilisten om zich te verplaatsen. De mist blijft hangen door het gebrek aan wind. De weerdiensten hebben verschillende waarschuwingen uitgestuurd, van code geel tot oranje.
De mist veroorzaakt niet veel ongevallen, volgens cijfers verzameld door HLN. Volgens verkeersinstituut VIAS vond slechts 0,3% van de ongevallen plaats bij mistig weer, slechts 116 ongevallen op een totaal van 36.855. Heeft het dan geen invloed? Dat is niet zeker, want de ernst van de ongevallen blijkt groter is dan bij helder of regenachtig weer, wat het gevaar van dit weertype bevestigt.
Wat zegt de wegcode?
De wegcode schrijft enkele regels voor die gevolgd moeten worden bij mist. In het bijzonder staat in artikel 10.1 dat bestuurders hun snelheid, en dus hun rijgedrag, moeten aanpassen aan de weersomstandigheden. En natuurlijk moeten bestuurders onder alle omstandigheden kunnen stoppen voor een obstakel. Dat geldt natuurlijk ook in deze specifieke omstandigheden.
Advertentie – lees hieronder verder
Het gevaar van mist is dat de waarneming volledig verstoord wordt. Bestuurders schatten de afstanden snel verkeerd in. Volgens HLN, dat VIAS interviewde, kan een afstand van 9 meter gemakkelijk foutief ingeschat worden als 20 meter. Dit staat algemeen bekend als het ‘stofzuigereffect’ dat optreedt bij dichte mist. Voor de automobilist kan het dan al te laat zijn om nog te kunnen reageren…
Zware boetes
Hier komen mistlichten uiteraard goed van pas. Ze zijn verplicht als het zicht minder dan 100 m bedraagt, terwijl dat voor de dimlichten 200 m is. Vergeet niet dat het gebruik van mistlichten niet alleen verplicht is bij mist. Je moet ze ook inschakelen bij zware sneeuwval of regen, waardoor het zicht minder dan 100 m bedraagt.
Automobilisten die hun mistlichten in deze omstandigheden niet inschakelen, riskeren een boete van 116 euro (overtreding tweede graad), exclusief administratiekosten. En automobilisten die onvoldoende veiligheidsafstand houden, riskeren een boete van 58 euro, opnieuw exclusief administratiekosten. Roekeloze bestuurders die beide overtredingen combineren, riskeren een totale boete van 174 euro exclusief kosten. Wees dus voorzichtig!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be