Gsm achter het stuur: wanneer krijg je een boete?

De wet is verwarrend: enerzijds verbiedt ze het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, maar anderzijds moeten ze wel in een houder vastgemaakt worden. Wanneer riskeer je dan een boete? Het is goed om dat te weten vóór de grootschalige controleacties op 10 en 11 oktober.

Gepubliceerd op 9 oktober 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Gsm achter het stuur: wanneer krijg je een boete?

De wet stelt duidelijk dat het verboden is om je gsm achter het stuur te gebruiken. Dit handige toestel is een gevaar op de weg omdat het je aandacht afleidt van het verkeer. Volgens VIAS veroorzaakt gsm-gebruik 8 procent van de dodelijke ongevallen. In totaal zijn er zo’n 150 verkeersdoden per jaar aan te wijten, en dan tellen we de ongevallen met gewonden en de niet-gemelde ongevallen nog niet mee. Door je gsm te gebruiken, maak je 3,6 keer meer kans op een ongeval en zelfs tot 12 keer meer wanneer je een bericht of nummer aan het typen bent.

Sinds 2022 wordt het gebruik van de mobiele telefoon strenger bestraft, met een boete van 174 euro + 10,02 euro administratiekosten en het parket kan zelfs je rijbewijs intrekken na zo’n overtreding.

De wet over het gsm-gebruik klinkt als volgt: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.” Je mag er dus niet aankomen en het toestel mag niet op je schoot, op de passagierszetel, op het dashboard of in de middenconsole naast de versnellingspook liggen.

Vrije interpretatie

De wet stelt ook duidelijk dat de mobiele telefoon in een houder bevestigd moet worden. Zo’n ‘toestelhouder’ wordt meestal boven het dashboard of onder de voorruit gemonteerd, of door middel van een klemmetje op een ventilatieopening. Dit zorgt ervoor dat het toestel duidelijk leesbaar is wanneer het gebruikt wordt om te navigeren, net als een ingebouwde gps.

Advertentie – lees hieronder verder

eugene-chystiakov-B-h3so_5UKA-unsplash

Als je gsm of smartphone recht in je gezichtsveld staat, wat gebeurt er dan met bestuurders die snel een berichtje typen of hun mailbox controleren? Aan L’Avenir vertelt VIAS dat je een boete kunt krijgen als je afwijkend gedrag vertoont terwijl je iets intoetst op je bevestigde toestel. “Dit komt omdat je altijd in staat moet zijn om manoeuvres uit te voeren”, zo brengt de organisatie in herinnering.

Er is dus niet echt een ideale oplossing en bovendien wordt de inschatting van de situatie overgelaten aan het oordeel van de politie, die meer of minder tolerant kan zijn, wat niet echt hedendaags is. Je kunt dus maar beter de wet respecteren om problemen te voorkomen…

 

Op zoek naar een wagen? Zoek, vind en koop uw volgende auto op Gocar.be!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
50.840 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Gaat Vlaanderen ANPR-camera’s verbieden?

Kan Vlaanderen slimme camera’s verbieden, meer bepaald diegene die gebruikt worden om verkeersovertreders te identificeren? Dat is de vraag, want de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens dreigt met zo’n verbod omdat de gegevens voor financiële doeleinden ingezet worden.

3 januari 2025 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.840 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.