Verkeersveiligheid

Nieuwe BMW M4 faalt in elandtest

Zelfs een gerenommeerde sportwagen kan in de fout gaan. De mocht de nieuwe BMW M4 onlangs op pijnlijke wijze ervaren, want hij faalde in de elandtest.

Geschreven door David Leclercq | 03/09/2021

De M Motorsport-afdeling van BMW geniet een wereldwijde reputatie voor het bouwen van de beste sportwagens. De M3, M5 en recenter de M2 hebben telkens de finesse op vlak van afstelling van de Beierse ingenieurs aangetoond. We gingen er daarom ook vanuit dat de nieuwe M4 Competition zich als een nieuwe referentie in zijn segment zou opwerpen. Bovendien was de pers bijzonder lovend voor dit model bij de lancering.

In de fout

En kijk nu: er had een mooi vervolg aan dit prachtige verhaal kunnen komen als deze kanjer niet in de fout was gegaan in een test die door km77.com werd gepost. Daaruit blijkt dat deze M4 de elandtest niet tot een goed einde kan brengen. Dit is het klassieke uitwijkmanoeuvre dat al meer 25 jaar wordt uitgevoerd en bekend werd toen hierbij een zekere Mercedes A-Klasse op zijn dak eindigde.

Oei, het gaat mis

De auto die voor de test werd gebruikt is een M4 Competition 2021,uitgerust met 19-inch wielen vooraan en 20-inch achteraan. De test werd uitgevoerd met een snelheid van 78 km/u en wanneer de BMW het parcours aansnijdt, wijkt hij duidelijk te veel uit naar de linkerkant, ondanks het feit dat alle rijhulpmiddelen actief zijn.

We bemerken tevens dat er hier zeer snel achter het stuur gereageerd moet worden, wat ook de piloot bevestigt. Het lijkt er dus op dat het chassis van de M4 te veel progressiviteit vertoont (de giersnelheid versnelt te veel), terwijl het net aangewezen is dat dit degressief verloopt (demping van het giereffect) wanneer de auto zijn limiet bereikt. We zijn benieuwd hoe BMW op deze video zal reageren…

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook