Actualiteit

Brussel krijgt groen licht om ‘slimme’ kilometerheffing verder te onderzoeken

Geschreven door Joris Bosseloo | 27/05/2021

Het Overlegcomité heeft ermee ingestemd om het onderzoek betreffende de ‘slimme’ kilometerheffing verder te onderzoeken. Vanuit zowel Vlaanderen als Wallonië is er tegenstand tegen de omstreden stadstol, en de bedoeling is om deze (technische en juridische) bezwaren te elimineren.

Over het project rond in Brussel, dat SmartMove werd gedoopt, is al heel wat inkt gevloeid, ook op de redactie van . Lang niet iedereen is voorstander van de zogenaamde slimme kilometerheffing die inwoners van de hoofdstad ontlast van de reguliere die in de rest van het land van kracht zouden blijven. Er werd meer dan eens over een voor pendelaars gesproken, een uitspraak waar effectief wat over te zeggen valt, want zij zouden dan dubbel worden belast: in het gewest waar ze wonen en nogmaals om zich in het Brusselse verkeer te mogen begeven.

Meer files en luchtvervuiling?

Het Overlegcomité heeft nu beslist dat het systeem verder onderzocht mag worden. Het project moet juridisch kloppen en goedgekeurd worden door zowel de Raad van State als door de Europese Unie. Da’s geen gemakkelijke opdracht want er zijn verschillende struikelblokken die overwonnen moeten worden. Tegenstanders van de spreken niet alleen van een dubbele belasting, ze vrezen ook voor misbruik van bedrijven die wagens en masse in Brussel zouden inschrijven om te ontwijken. Ook moet worden nagegaan of het SmartMove-project niet voor extra verkeer in de rand rond Brussel zou zorgen, met meer files en luchtvervuiling als gevolg.

Beeld: Belga

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's