Actualiteit

Windmolenpark uitgeschakeld vanwege negatieve stroomprijzen: “Ridicuul”

Ondanks de recente hevige windvlagen heeft Eneco afgelopen donderdag windmolens op de Noordzee uitgeschakeld. “We konden niet anders”, klinkt het bij het energiebedrijf.

Geschreven door Joris Bosseloo | 12/03/2021

“Er wordt zoveel kernenergie geproduceerd dat we verplicht werden om de windmolens uit te zetten, terwijl hernieuwbare energie net voorrang zou moeten krijgen”, zei Mark Van Hamme, woordvoerder van Eneco.

Negatieve stroomprijzen

Dat het windmolenpark nagenoeg volledig op non-actief werd gezet, heeft met het overaanbod van elektriciteit te maken, komende van zon, wind, maar vooral kerncentrales. Dat zorgt voor negatieve stroomprijzen: de volgende dag zelfs naar -50 euro/Mwh.

De wereld op zijn kop

Minister van energie Tinne Van der Straeten (Groen), is absoluut niet opgezet met de beslissing om de windmolens uit te schakelen. “Ze uitzetten als het waait, is de wereld op zijn kop”. Volgens haar is een steunsysteem voor investeerders om de kernuitstap mogelijk te maken noodzakelijk. “Zo’n CRM-systeem biedt flexibiliteit, wat wil zeggen dat je bepaalde installaties (zoals gascentrales) kan in- of uitschakelen wanneer nodig. Dat gaat niet bij kerncentrales”.

Bron: De Morgen

Lees ook: Alle Belgen een elektrische auto? Onmogelijk…

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's