Onlangs bleek uit een studie van VIAS dat 11 procent van de Belgen een dashcam gebruikt, een kleine camera in de wagen die je gemakkelijk vastmaakt aan de voorruit of het dashboard om de weg en eventuele gebeurtenissen te filmen. Voor bestuurders is het een voordeel want bij een ongeval vormen de beelden een bewijs dat gebruikt kan worden door de rechter of door verzekeringsmaatschappijen om de verantwoordelijke te bepalen. Dit kleine toestel is niet alleen praktisch maar ook betaalbaar. Je hebt er al eentje vanaf 30 euro. Bepaalde verzekeraars (maar geen Belgische) geven zelfs een korting aan bestuurders die een dashcam gebruiken.
Toch kun je niet zomaar doen wat je wilt met een dashcam. De regelgeving bepaalt dat gefilmde personen op de hoogte moeten worden gebracht. De wet verbiedt daarom dat deze beelden op sociale netwerken gepubliceerd worden zonder toestemming van de gefilmde personen. Ook wanneer een bestuurder een ongeval filmt, is hij of zij verplicht om de betrokkenen te informeren en dit feit te melden op het aanrijdingsformulier.
Geen Europese wetgeving
Er bestaat echter geen Europese wetgeving op het vlak van dashcams. Elk land kan dus zijn eigen beleid voeren over deze materie. En dat is goed om te weten. In de meeste Europese landen volstaat het om de Belgische regels (over de bescherming van persoonsgegevens) na te leven. Je moet ook vermijden om tijdens het rijden je dashcam te bedienen, want het toestel wordt behandeld als een mobiele telefoon. Je riskeert dus een boete.
Advertentie – lees hieronder verder
In sommige landen moet je veel voorzichtiger zijn, omdat de wetgeving het filmen van plaatsen en mensen beschouwt als een inbreuk op de privacy. Het gebruik van een dashcam is er dus verboden. Dit is het geval in Luxemburg, maar ook in Portugal en Oostenrijk.
Waar gebruiken en opbergen?
Volgens HLN, dat de kwestie onderzocht, is het gebruik van dashcams in Nederland toegestaan en kunnen ze gebruikt worden als bewijs in de rechtbank. Dit is ook het geval in Italië, op voorwaarde dat de privacybescherming gerespecteerd wordt. De Spaanse overheid heeft daarentegen regels toegevoegd over gegevensbeveiliging en individuele toestemming.
In Frankrijk, een populair land bij toeristen, zijn dashcams alleen toegestaan voor privégebruik, wat betekent dat je niets mag publiceren. Ze zijn ook verboden in Duitsland, waar rechters dashcambeelden niet als bewijs accepteren. In deze twee landen kun je dus geen dashcams gebruiken.
Maar in Oostenrijk is de regelgeving pas echt opmerkelijk. In Oostenrijk kan het gebruik van een dashcam leiden tot een boete die kan oplopen tot 10.000 euro voor het delen van beelden met identificeerbare personen. Dit is ook het geval in Zwitserland. In beide landen is het zelfs beter om je dashcam gewoon thuis te laten, want als de auto doorzocht wordt en het toestel gevonden wordt, kunnen de boetes stevig oplopen. Desondanks wensen we je toch een fijne vakantie.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be