Boetes

Kun je meerdere boetes krijgen voor dezelfde overtreding?

Onlangs berichtten de media over een automobilist die drie boetes kreeg op drie minuten tijd. Maar mag het wel dat je in zo’n korte tijd zo veel boetes krijgt voor dezelfde overtreding? Tijd om het antwoord te zoeken.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 21 mei 2024 | Leestijd: 3 min

Een automobilist kreeg onlangs drie opeenvolgende boetes. Zijn fout? Hij reed te snel op een snelweg waar kort op elkaar drie korte trajectcontroles staan. Maar is het mogelijk om drie boetes te krijgen voor dezelfde overtreding? Uiteraard ligt het risico met drie trajectcontroles na elkaar veel hoger dan bij één trajectcontrole over een langere afstand.

Het principe is als volgt: het zijn de rechtbanken die beslissen of deze boetes al dan niet geldig zijn. Het is niet de verantwoordelijkheid van het gewest, dat de installatie ter beschikking stelt, noch van de politie, die alleen overtredingen registreert en de wet handhaaft. In principe zouden twee radars die na elkaar dezelfde overtreding vaststellen, slechts één boete moeten opleveren. Doorgaans blijft dan de hoogste boete behouden en vervalt de tweede boete. Maar dat is niet altijd het geval. Zoals in deze situatie.

Advertentie – lees hieronder verder

Eenheid van opzet

Om gelijk te krijgen (of de straf te laten verminderen) moet een dergelijke situatie voor de rechter verschijnen, verklaart de gespecialiseerde advocaat Bruno Gysels aan onze collega’s van Sud Info. Alleen de rechter kan het principe van de eenheid van opzet vaststellen, in de zin dat er slechts één snelheidsovertreding begaan werd en geen drie. Natuurlijk is er altijd een risico om een zaak voor de rechter te brengen. De rechter kan bij zijn interpretatie begrip tonen, of daarentegen nog strenger optreden…

Uiteraard heeft iedereen een eigen mening over deze kwestie. Verkeersinstituut VIAS vindt bijvoorbeeld dat een opeenvolging van radars zinvol kan zijn als de omstandigheden dat rechtvaardigen. We mogen niet vergeten dat deze zaak zich afspeelde in Wallonië, dat weliswaar bezig is aan een inhaalbeweging maar nog altijd veel minder radars telt dan Vlaanderen. In het noorden van het land is deze praktijk van opeenvolgende controles heel gewoon. De beste manier om niet betrapt te worden? Respecteer de snelheidslimieten…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon