Boetes

Schokkend: kliklijn voor automobilisten in China

Wie vindt dat de overheid hier te repressief optreedt in het verkeer, kan best niet naar China trekken. Wie daar een overtreding van een andere weggebruiker aan de politie meldt, krijgt er zelfs geld voor. Privacy? Daar doen de Chinezen niet aan mee…

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 2 nov. 2023 | Leestijd: 4 min

Een groeiend netwerk van camera’s houdt onze samenleving steeds nauwlettender in het oog. Big Brother is watching you! Ooit was dit een sensationele quote uit de dystopische toekomsroman ‘1984’ van George Orwell, maar intussen is dit de realiteit in de hedendaagse wereld. Alles en iedereen kan op elk moment gevolgd worden onder het mom van de ‘algemene veiligheid’ van de samenleving.

Vaak worden critici gesust met het excuus dat “wie niets uitspookt, ook niets moet vrezen”, maar dat is eigenlijk larie omdat met de ongebreidelde verzameling van Big Data ieders privacy voortdurend flagrant wordt geschonken. In de Westerse samenleving wordt daar nog enigszins rekening mee gehouden via de GDPR privacyregels. Dat leidde er bij ons bijvoorbeeld al toe dat het gebruik van ANPR-camera’s voor de detectie van het gebruik van smartphones achter het stuur nog niet is toegelaten, omdat dit een inbreuk zou zijn op het recht op privacy.

Advertentie – lees hieronder verder

Sociale score

Maar niet overal ter wereld denkt me er zo over. China is bijvoorbeeld een land dat zijn bewoners zeer goed in de gaten houdt. Het gebruik van cameranetwerken is er toegelaten en in ook meer geavanceerde technieken, zoals gezichtsherkenning in de openbare ruimten, wordt geen graten gezien. De Chinezen moeten inderdaad strikt in de pas lopen. En wie dat niet doet, kan een sanctie verwachten. Dat gebeurt via het sociaalkredietsysteem waarmee elke Chinees een sociale score krijgt op basis van zijn gedrag. Wie slecht scoort, kan allerlei (voor)rechten verliezen, zoals de mogelijkheid om naar het buitenland te reizen, een lening te krijgen of een goede baan te bekomen.

dashcam

Anderen betrappen met dashcam

In dit plaatje past ook een kliklijn voor automobilisten die in verschillende regio’s van China actief is. Wie daar een verkeersovertreding begaat, moet niet alleen de politie vrezen, maar ook zijn medeweggebruikers. In verschillende steden kan je immers een inbreuk van een andere automobilist filmen en overmaken aan de politie in ruil voor een financiële beloning.

Het is dan ook geen verrassing dat bijna iedereen in de Chinese steden met een dashcam rondrijdt, want die investering is snel terugverdiend in de hectiek van de verkeersdrukte. Zeker als je weet dat ook kleinere inbreuken, zoals onnodig toeteren, hieronder vallen. Hier zou zoiets ondenkbaar zijn omwille ethische bezwaren en een wettelijk kader rond privacy, maar de Chinezen maken er blijkbaar geen problemen van om elkaar naar hartenlust te verklikken. Afwachten maar hoe lang we zulke toestanden hier kunnen buitenhouden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon