Boetes

Snelheidsovertredingen: nieuwe en unieke radar

De Belgische overheid rust is al een tijdje bezig met het uitbreiden van haar technologieën om snelheidsovertreders tegen te gaan. In deze context zou vandaag een gloednieuw type radar bijkomen. En het kan voor sommigen als een verrassing komen…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 5 jun. 2024 | Leestijd: 3 min

De afgelopen jaren hebben de Belgische autoriteiten er alles aan gedaan om snelheidsovertredingen efficiënter te bestrijden, dankzij een uitgebreid technologisch arsenaal. Zo zorgen lidars, net als flitspalen, voor een verbetering van de verkeersveiligheid, omdat automobilisten geen keuze hebben en moeten vertragen, of toch als de bestuurder de hele weg aflegt –  het systeem werkt natuurlijk niet als je na de camera op de weg terechtkomt of als je vertrekt voordat je het tweede controleportaal bent gepasseerd.

Vaste flitspalen, die ruim 20 jaar geleden voor het eerst verschenen, worden nog steeds gebruikt, maar ze zijn minder efficiënt omdat hun locatie door velen bekend is. Automobilisten remmen voor de camera, maar rijden daarna opnieuw sneller, zonder lastiggevallen te worden. Tenzij ze op heterdaad betrapt worden, zijn de boetes onbestaand.

Advertentie – lees hieronder verder

Reageren op remmen

Maar ook hier verandert er iets, door de komst van een nieuwe toestel: de “anti-rem”-radar, die automobilisten kan beboeten wanneer die te snel rijden en duidelijk enkel remmen omdat ze de radar naderen. Deze nieuwe radar zal een paar meter voor de conventionele vaste radar geïnstalleerd worden. Door zijn compacte afmetingen – 50 cm en nauwelijks 2 kg – is hij moeilijk te zien en flitst hij automobilisten die net voor het passeren van het tweede apparaat op de rem trappen. Weg met deze straffeloosheid. En vooral, weg met dit gevaarlijk gedrag op de weg.

Deze radar, die al in Spanje werd getest en nu in Groot-Brittannië wordt gebruikt, zou in de komende jaren ook zijn intrede kunnen doen in België, aangezien ons land steeds ambitieuzer wordt op vlak van nieuwe technologische gadgets. We zullen moeten afwachten wat er gebeurt na de verkiezingen van 9 juni 2024 en welke middelen de nieuwe federale en regionale ministers van Verkeersveiligheid in gedachten hebben. Even een belangrijke reminder: in België worden meer dan 6 miljoen automobilisten jaarlijks beboet voor snelheidsovertredingen, waarbij boetes goed zijn voor 8% van alle overtredingen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon