Boetes

Verkeersovertreding: geen dagvaarding als betalingsbevel uitvoerbaar is

Het Grondwettelijk Hof moest zich uitspreken over een zaak die door de politierechtbank van Aalst was aangespannen. Het gevolg is dat het openbaar ministerie een overtreder niet meer voor de rechtbank mag dagvaarden als hij een uitvoerbaar bevel tot betaling van zijn boete heeft gekregen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 28 nov. 2023 | Leestijd: 3 min

Is het mogelijk om een uitvoerbaar bevel tot betaling van een boete te krijgen en voor hetzelfde misdrijf voor de politierechtbank gedagvaard te worden? Het Grondwettelijk Hof, in een zaak aangespannen door de politierechtbank van Aalst, heeft geoordeeld dat dit niet het geval is. Bij onbetaalde verkeersboetes kan de FOD Financiën beslag leggen op het loon van de overtreder of het verschuldigde bedrag aftrekken van wat fiscaal kan worden terugbetaald. In de meest extreme gevallen kan het voertuig worden geïmmobiliseerd, zelfs voor een kleine overtreding. Deze opties zijn beschikbaar sinds 2020 en staan bekend als een uitvoerbaar betalingsbevel.

Ondanks deze uitvoerbare betalingsbevelen worden sommige overtreders nog steeds voor de rechtbank gedaagd, wat niet logisch lijkt. Vandaar het verzoek van de politierechtbank van Aalst aan het Grondwettelijk Hof om zich over deze zaak uit te spreken.

Advertentie – lees hieronder verder

Non bis in idem

De rechtbank van Aalst is van oordeel dat het verschijnen in een dergelijke zaak indruist tegen het principe van ‘non bis in idem’. Dat betekent dat dezelfde feiten niet tweemaal kunnen worden berecht, meer bepaald wanneer het parket dit uitvoerbare betalingsbevel al heeft uitgevaardigd.

Het Grondwettelijk Hof is van mening dat het dwangbevel voldoende is, aangezien het de openbare aanklager in staat stelt de overtredende automobilist te dwingen de schikking te betalen. Voor het Hof is het betalingsbevel, hoewel het geen sanctie in de strikte zin van het woord is, bestraffend en voldoende afschrikkend. We herinneren eraan dat bij een bevel tot betaling het oorspronkelijk vastgestelde bedrag van de overtreding met +35% wordt verhoogd en verder kan worden verhoogd met een bijdrage aan het fonds voor verkeersslachtoffers en een administratieve vergoeding. Een schorsing van het rijbewijs kan nog steeds gebeuren zijn als het bedrag niet binnen 3 jaar wordt ingevorderd.

In deze context verklaarde het Grondwettelijk Hof dat “het beginsel van non bis in idem zich ertegen verzet dat een overheidsoptreden in een dergelijke situatie wordt ingeleid door middel van een dagvaarding”. Er hoeft dus geen rechtszaak meer te worden gevoerd wanneer dit bevel wordt uitgevaardigd, tenzij de openbare aanklager het betalingsbevel niet uitvoerbaar verklaart. Goed om te weten.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon