België is weer een F-16 Fighting Falcon armer. Dat komt omdat één van de toestellen van onze luchtmacht op de Leeuwarden Air Base tegen een gebouw is gereden. Volgens de woordvoerder van het Nederlandse ministerie van defensie stond de straaljager stil, maar begon hij plots en uit zichzelf te accelereren met de neus op een technisch gebouw gericht. Een crash was onvermijdelijk, dus besloot de piloot om zijn schietstoel te gebruiken.
Twee gewonden
Twee zogenaamde crashtenders (speciale brandweerwagens die vooral op luchthavens worden ingezet) kwamen onmiddellijk ter plaatse om te blussen, al was er volgens de berichten geen sprake van brand of een ontploffing. Volgens verschillende ooggetuigen kwam de enige zichtbare vlam kwam van de schietstoel die de piloot moest gebruiken om zijn eigen hachje te redden. Hij raakte desondanks gewond door de harde klap bij het neerkomen en werd samen met iemand van de technische dienst van het Belgische detachement naar het ziekenhuis overgebracht. “We hebben meteen de families op de hoogte gebracht”, aldus Defensie in een verklaring, die ook bevestigde dat de piloot kwetsuren aan het been heeft opgelopen. “De schade was louter materieel”, zo klonk het achteraf.
Wat liep er mis?
Vanzelfsprekend is men, meer bepaald de onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid alsook de Aviation Safety Investigation Board van Defensie, aan het uitzoeken wat de F-16 als het ware bezielde. Op resultaten is het nog even wachten.
Advertentie – lees hieronder verder
Weg uit Leewarden
De vreemde crash gebeurde op een redelijk pijnlijk moment, want gisteren zouden de Belgische F-16 voor de laatste keer uitvliegen vanaf de Leeuwarden Air Base om zich vervolgens in Volkel te settelen. Er stond zelfs een heuse ceremonie met een fotoshoot op het programma, maar die ‘festiviteiten’ zijn om begrijpelijke redenen niet doorgegaan. De gewonde piloot was ter plaatse om net als 23 andere vliegeniers uit Nederland, Noorwegen en België deel te nemen aan de Weapons Instructor Course, een opleiding tot wapeninstructeur die een halfjaar duurt.
De laatste loodjes
De door Lockheed Martin ontwikkelde F-16 is een gevechtsvliegtuig van de vierde generatie (fourth generation fighter) dat zijn luchtdoop in 1974 beleefde en in 1979 door de Belgische luchtmacht in dienst werd genomen. Er bestaan verschillende versies van de F-16. In de loop der jaren werd het model telkens opnieuw gemoderniseerd om ‘concurrentieel’ te kunnen blijven, al is het rijk van de veelgeprezen Fighting Falcon bijna uit. In 2018 werd namelijk beslist om de Amerikaanse jet te vervangen door de eveneens in door de VS ontwikkelde F-35, een straaljager van de vijfde generatie die een Joint Strike Fighter wordt genoemd en die in bepaalde versies, zoals voor de Amerikaanse marine, verticaal kan opstijgen en landen zoals een Harriër. In het vakjargon heet dat VTOL, voor Vertical Take-Off and Landing.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be